Eutanázia: Meghalhat a kómában lévő lány

Létrehozás: 2008. november 14., 08:56 Legutolsó módosítás: 2008. november 14., 08:58

Róma - Csaknem tíz évig tartó jogi küzdelem után az olasz semmítőszék jóváhagyta, hogy apja kérésére megszüntessék egy 16 éve kómában fekvő nő mesterséges táplálását. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Eluana, amikor még tudatánál volt, azt a véleményt fogalmazta meg, inkább meghal, mintsem hogy mesterségesen életben tartsák, és ne legyen képes érzékelni a külvilágot. Az egyház szerint ez gyilkosság. Forrás: MTI

Az olasz semmítőszék jóváhagyta, hogy az apa kérelmére szüntessék meg 16 éve kómában fekvő lánya mesterséges táplálását.

Csütörtökön kihirdetett ítéletében a semmítőszék elutasította az ügyészség fellebbezését a milánói fellebbviteli bíróság júliusi döntése ellen, amellyel engedélyezte a most 37 éves Eluana Englaro mesterséges táplálásának megszüntetését.

A nő 1992. január 18-án közlekedési baleset után esett kómába, amelyből nem tért magához. Miután az orvosok a kómás állapotot visszafordíthatatlannak ítélték, az apa 1999-ben az olasz igazságügyi szervekhez fordult, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.

Csaknem tíz év jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt adott az apa kérelmének. A bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, azt a véleményt fogalmazta meg, inkább meghal, mintsem hogy mesterségesen életben tartsák, és ne legyen képes érzékelni a külvilágot. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen.

Eluana Englaro ügye éles vitát váltott ki Olaszországban, ahol a nagy befolyással bíró katolikus egyház a mesterséges táplálás leállítását a gyilkossággal azonosította, és az esetet az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte. A politikusok megosztottak, az eutanáziát pártolók viszont történelminek minősítették a bírósági döntést. "A semmítőszék engedélyezi az első gyilkosságot, amelyet az állam hajt végre" - fogalmazott Luva Volonte kereszténydemokrata képviselő.

Az Englaro-ügyet sokan az amerikai Terri Schiavo esetéhez hasonlítják. A 41 évesen elhunyt nő tizenöt évig feküdt éber kómában, és férje kérésére, viszont a szülők akarata ellenére, 2005-ben állították le mesterséges táplálását. A floridai asszony, akinek a kegyes halálhoz való joga ugyancsak keserű viták középpontjában állt az Egyesült Államokban és világszerte, 13 nappal később meghalt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben