EÖT: Kezdeményezést indítottak a vízkészletek egyenlő elosztásáért

Létrehozás: 2009. március 03., 11:57 Legutolsó módosítás: 2009. március 03., 11:59

Genf - Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa kezdeményezést indított a vízkészletek egyenlő elosztásáért. Az ökumenikus vízhálózat elnevezésű kezdeményezést második alkalommal rendezik meg Genfben, melyen számos keresztény teológus is részt vesz. Forrás: Magyar Kurír

A február 25-én, hamvazószerdán kezdődőtt rendezvény az ökumenikus vízhálózat elnevezésű kezdeményezés második találkozója. „A víz megosztása – a lehetőségek megosztása” az idei konferencia témája – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

A világ népességének egyharmada ugyanis ivóvíz és megfelelő egészségügyi ellátás hiányában él, amelyek elengedhetetlenek az emberi, társadalmi és gazdasági fejlődéshez. Ha nem történik komoly beavatkozás. a felmérések szerint 2025-re 1,8 milliárd ember marad víz nélkül, és a föld népességének kétharmada is komoly vízhiánnyal kell, hogy megküzdjön. A vízhez való egyetemes jog elismerése e század komoly kihívása és a szegénység elleni harc egyik fő eszköze lesz.

A nagyböjt az elmélyülés és az imádság időszaka, amely lehetőséget nyújt arra, hogy felelősséggel munkálkodjunk a föld alapvető és értékes erőforrásainak – így a víz – igazságos elosztásáért. Ez időszak a böjt és a szeretet cselekedeteinek gyakorlásával arra figyelmeztet, hogy nyissuk ki szívünket azok előtt, akik szükséget szenvednek, és koncentráljunk azokra a kérdésekre, amelyek elengedhetetlenek az élethez. Arra buzdítjuk a keresztény embereket és közösségeket, hogy komolyan gondolkozzanak el a „víz és az igazságosság” problémáján – hangsúlyozta az ökumenikus kezdeményezés koordinátora.

A találkozó témáíról az ökumenikus vízhálózat honlapján olvashatnak.

*

Az ENSZ március 22-ét jelölte ki a víz világnapjának.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben