Emberek tízezrei kényszerülnek menekülni Nigériában

Létrehozás: 2010. január 25., 10:18 Legutolsó módosítás: 2010. január 25., 10:19

A hadsereg fékezte meg a muszlimok és keresztények közötti véres összecsapásokat. A nigériai hadügyminiszter szerint ismeretlen csoportok a vallásokra hárítva a felelősséget ellentéteket szítanak az országban. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

149 ember halt meg január 18-án egy fegyveres összetűzés során, amely a nigériai Jos városában tört ki keresztény és muszlim fiatalok között. A rivális bandák épületeket gyújtottak fel, lövöldöztek, és úttorlaszokat emeltek – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján. A véres támadásokra azt követően került sor a város egyik negyedében, amikor viták merültek fel a 2008 novemberi zavargások során felgyújtott két ház újjáépítésével kapcsolatban. 2008-ban az vezetett összetűzésekhez, hogy a két legjelentősebb nigériai párt nem tudott megegyezni a vezetői posztok szétosztásában.

Nigéria püspökei elítélik a már több mint négyszáz áldozatot követelt támadásokat, amelyek több mint egy hete zajlanak. A főpásztorok  határozott lépésekre kérik a hatóságokat, mielőtt a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

A sajtó által a keresztényekre és muszlimokra hárított erőszak okai között elsősorban etnikai és politikai, s nem vallási tényezők rejlenek – nyilatkozta Ignatius Ayau Kaigama, Jos érseke a Fides missziós hírügynökségnek. Lateef Adegbite, a nigériai iszlám legfelsőbb tanács főtitkára is megerősítette, hogy az egyházaknak „nincs semmi közük” a lázadáshoz. Ibrahim Yakubu Lame hadügyminiszter szerint egyes csoportok kihasználva a lakosság tudatlanságát és szegénységét, vallási irányba terelve a gyanút keltenek zűrzavart. Ignatius Ayau Kaigama, Jos katolikus érseke is cáfolta, hogy a zavargások vallási alapon indultak: „A vallást eszközként használva etnikai és politikai érdekeket igyekeznek érvényesíteni.” 

A zavargások miatt 18 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a nyugat-afrikai országban. A halottak számáról továbbra sincsenek megbízható adatok – közölte Blessing Ejiofor, a Nemzetközi Vöröskereszt nigériai szóvivőjének nyilatkozatát a Misna római hírügynökség január 21-én. Elsődleges feladatként a menekültek ellátását kell megoldani, akiket iskolákban, rendőrállomásokon, templomokban, mecsetekben vagy a szabadban szállásoltak el – tette hozzá.

A tartományi kormány kijárási tilalmat rendelt el a január 18-án és 19-én történt összeütközéseket követően. Január 20-a óta nyugodtabb a helyzet Josban, további összecsapásokról nem érkeztek hírek, az éjszakai órákban azonban teljeskörű kijárási tilalom van érvényben – szerepel a hírügynökségi jelentésekben.

Január 18-án Ignatius Ayau Kaigama érsek a vallásközi tanács keresztény és muszlim képviselőivel találkozott Josban az erőszak közös megfékezése érdekében.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben