Elporladó műemlékek

Létrehozás: 2009. augusztus 07., 10:58 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 07., 11:06

Eltűnhetnek a partiumi magyarság műemlékei, mert a román állam nem támogatja felújításukat. Gyakorlatilag pályázni sem lehet a megmentésükre, mert tisztázatlan a tulajdonjoguk. Ilyen Bihar megye egyetlen Árpád-kori műemléke, a tamáshidai templom is. Forrás: dunatv.hu / Balla Tünde

A tamáshidai Türkösi Rozália portájának közepén áll a középkori templomrom.

„Jönnek kérdeni hogy van-e alatta alagút. Mink csak hallottuk öregektől, hogy esetleg van, hogy Pestig megyen és Nagyváradra is, és a mondás szerint, valamikor a törökök elől, leengedtek valami hintót tele arannyal az alagútba” – meséli a Duna Tévé Híradónak Türkösi Rozália.

A középkori templom évtizedek óta omladozik, a helyi református egyházközség ezért döntött a felújítás mellett.

„A román műemlékvédelem szégyene, ahogy kinéz ez a templomrom. A gond az, hogy minden pályázatnál a telekkönyvi kivontatot kérik, itt mindig megállunk, mert ez magánterületen fekszik, de a román állam tulajdonát képezi” – tájékoztat a nehézségekről Pázmány Attila református lelkész.

A kusza tulajdonviszonyt többször próbálták tisztázni, eredménytelenül. Az itt élők tehetetlenül nézik, hogyan megy tönkre az épület.

Emődi Tamás műépítész szerint „a legsürgősebb beavatkozás a statikai problémák okainak megállapítása és megszüntetése volna, ezen kívül pedig állagvédelmi munkákat kellene végezni. Ezt nem helyi finanszírozásból lehetne megoldani, hanem a művelődési minisztérium valamilyen pénzalapjából, ilyenre alap nem létezik.”

A Partiumban több száz magyar műemléképület megy tönkre. Romániában büntethető a műemlékek átépítése, a jellegzetes ornamentikák eltüntetése, de a hatóság szinte soha nem lép közbe.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben