Élőben közvetítették II. Alekszij temetését

Létrehozás: 2008. december 09., 15:35 Legutolsó módosítás: 2008. december 09., 15:36

Moszkva - Reggel óta a legtöbb orosz televízió csak II. Alekszij pátriárka temetését közvetítette, amelynek legfontosabb - több mint két órán át tartó - szertartásán Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök is ott állt gyertyával a kezében a ravatal mellett. Forrás: MR1

Élőben közvetítették II. Alekszij temetését

Temetési ceremónia

A pátriárkai trón helytartója, Kirill metropolita mondta a búcsúztató beszédet II. Alekszij pátriárka temetésén. „Őszentsége egy évszádos üldöztetéstől legyengült, elszigetelt egyházat vett át, amely képtelen volt lelki lehetőségeit kifejteni, amely elszigetelt volt. Most egy egészen más egyházat hagyott ránk, amely eggyé vált az ő népével” – mondta Kirill.

Az ezt követő szertartást Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárka vezette, de mellette az összes pravoszláv egyház képviseltette magát, mint ahogy részt vett a szertartáson a katolikus egyház képviselője is, és jele van a belarusz, az örmény, a moldovai, a szerb elnök. A szintén pravoszláv Ukrajnából csak az ellenzék vezetője, Viktor Janukovics jött el.

Oroszországban ugyan nincs hivatalos országos gyásznap, de a televíziók nem sugároznak szórakoztató műsorok, Moszkva központját lezárták, gyakorlatilag megbénult a közlekedés és a karácsonyi ünnepi kivilágítást is lekapcsolták. A felravatalozott pátriárkától több mint nyolcvanezren búcsúztak el a Megváltó Krisztus székesegyházban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben