Elmarad Obama látogatása a pátriárkánál?

Létrehozás: 2009. április 03., 08:45 Legutolsó módosítás: 2009. április 03., 08:58

Isztambul – A romfea.gr híroldal közlése szerint elmaradhat az USA elnökének a konstantinápolyi pátriárka rezidenciájára tervezett április 7-i látogatása. Forrás: patriarchia.ru, szimandron.hu, reformatus.hu

Feltételezik, hogy a látogatás lemondásáról szóló döntést az amerikai fél a török külügyminisztérium nyomására hozta meg, amely minden áron meg kívánja akadályozni Bartholomeosz pátriárka és az amerikai elnök közötti hivatalos, személyes találkozást (lehetséges, hogy a pátriárka más törökországi vallási vezetőkkel együtt keresheti fel Obama elnököt isztambuli szállodájában).

A döntéssel kapcsolatban élesen tiltakozott Dimitriosz amerikai görög érsek. 60 amerikai kongresszusi képviselő írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyet a Fehér Háznak akarnak eljuttatni.

A romfea.gr híroldal megállapítása szerint Obama döntése „újabb csapás” Görögország és a Konstantinápolyi Patriarchátus ellen.

* * *

Maga Dimitriosz érsek néhány nappal ezelőtt személyesen találkozott Obama elnökkel. Március 25-én, az Örömhírvétel ünnepén tartott Szent Liturgia után Dimitriosz érsek a Fehér Házban találkozott Barak Obama amerikai elnökkel és Josef Bayden alelnökkel.

Az amerikai elnök a Fehér Ház Keleti Termében ünnepi fogadást adott a görög nemzeti ünnep – A függetlenség napja – alkalmából.

„Minden amerikai – görögök és mindenki más nevében – kijelenthetem, hogy boldogok vagyunk, hogy fogadhatjuk itt Önt, érsek úr” – mondta az amerikai görög érseket köszöntő beszédében Bayden alelnök. „Én és az elnök boldogok vagyunk, hogy Önt, a világ egyik nagy vallása kiemelkedő vezetőjét, barátunknak nevezhetjük”.

Dimitriosz érsek ezután köszöntötte Barak Obamát az USA elnökévé történt megválasztása alkalmából, és megköszönte a meghívást a „görög és amerikai demokrácia” ünnepén tartott fogadásra. Ezután az érsek azok küzdelméről beszélt, akik életüket adták Görögország függetlenségéért.

„Tudatosítván azt az óriási – személyes és intézményes hatalmat – amellyel az Amerikai Egyesült Államok elnöke rendelkezik, arra kérjük Önt, hogy segítse a vallásszabadsággal, emberi jogokkal, a békés együttéléssel, a demokratikus törvényességgel és a boldogságra törekvéssel kapcsolatos krónikus igazságtalanságok megoldását”.

A főpap három konkrét problémát is megnevezett: a Konstantinápolyi Patriarchátus törökországi helyzetét, a ciprusi kérdést és Makedónia volt jugoszláv köztársaság kérdését.

„Meg vagyunk győződve arról elnök úr, hogy Ön, Nagy Sándor tündöklő példáját követve képes lesz elvágni e megoldatlan problémák gordiuszi csomóját, és ezáltal hozzájárulni az ebbe bevonódott emberek közötti béke megerősítéséhez” – mondta a főpap. Dimitriosz érsek biztosította az amerikai elnököt, hogy a Görög Orthodox Érsekség állhatatosan imádkozik Barak Obama elnökért és családjáért.

A maga részéről Obama elnök megköszönte a görög érseknek a Nagy Sándorhoz való hízelgő hasonlítást, és elmondta, hogy nagy megtiszteltetés a számára, hogy főtisztelendősége mellett állhat annak „beiktatása 10. évfordulóján”. Az elnök rámutatott az USA és Görögország közötti történelmi kapcsolatokra, és felhívta a figyelmet azokra a hellén eszmékre, amelyek az amerikai demokrácia alapjában állnak.

Obama és Bayden köszöntötte a Fehér Házban összegyűlt nagyszámú vendégsereget is. Az ünnepségen fellépett az Amerikai Görög Orthodox Érsekség ifjúsági kórusa. Az amerikai elnök személyesen köszöntötte a kórus tagjait és lefényképezkedett velük.

Két nappal korábban, március 23-án Dimitriosz érseket fogadta Hilary Clinton amerikai külügyminiszter, aki a főpapot „jó barátnak és lelkesítő vezetőnek” nevezte.

Az 50 percig tartó megbeszélés után Dimitriosz érsek elmondta, hogy az amerikai külügyminszterrel a Konstantinápolyi Patriarchátussal, Ciprussal és Makedónia volt jugoszláv köztérsasággal kapcsolatos kérdéseket tárgyalta meg. Dimitriosz érsek elmondta, hogy nem szeretne részleteket elárulni, de elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy álláspontját „nagyon komolyan vették”.

„Világos reménységgel távozunk, hogy komoly kísérletet fognak tenni ezen égető problémák megoldására” – mondta az amerikai görög főpap.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben