Elloptak egy Szent Kereszt-ereklyét

Létrehozás: 2009. október 01., 10:28 Legutolsó módosítás: 2009. október 01., 10:30

Madrid – A spanyol La Razón című napilap arról számolt be, hogy az ereklye szeptember 15-én tűnt el a Madrid közelében található Valle de los Caídos bencés kolostorából. Forrás: Magyar Kurír

Előző nap, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén a bencés szerzetesek szokás szerint kihelyezték a szent ereklyét tartalmazó ereklyetartót, hogy a hívek leróhassák előtte tiszteletüket. Az igazi Kereszt darabját XXIII. János pápa ajándékozta a kolostornak 1960-ban.

Amikor a szerzetesek az ünnepi szentmise után visszatértek a sekrestyébe, hogy levegyék a liturgikus ruhákat, akkor vették észre, hogy az ereklyetartót valaki kinyitotta, és eltűnt belőle az ereklye. A tolvaj feltehetőleg szerzetesi ruhát öltött, hogy a relikvia közelébe férkőzhessen. A bencés szerzetesek reménykednek benne, hogy a rendőrség a tettes nyomára bukkan. 

A CNA a spanyol lapot idézve megjegyzi, hogy Charles Rohault de Fleury építész, archeológus 1870-ben kiadott könyvében felsorolja az igazi Szent Kereszt valamennyi fellelhető maradványát, s hogy ezek együttesen az egész Keresztnek alig egyharmadát teszik ki. Szent Ilona 326-ban, majdnem 80 éves korában rendelte el a Kálvária feltárását, ahol egy pogány szentély alatti üregben megtalálta a három keresztet. A hagyomány szerint egy asszony csodás gyógyulása mutatta meg, melyik a három közül az igazi: amint megérintette az igazi Szent Keresztet, azonnal meggyógyult súlyos betegségéből.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben