Ellenzi a vallást: templomokat akart felrobbantani

Létrehozás: 2010. január 22., 13:45 Legutolsó módosítás: 2010. január 22., 13:46

Pozsony – Terrorizmussal gyanúsított meg a rendőrség Szlovákiában egy állampolgárt – jelentette be Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén. Forrás: MTI

A büntetett előéletű, 33 éves szepesolaszi (Kelet-Szlovákia) férfi szabadon hozzáférhető vegyszerekből robbanóanyagokat és robbanószerkezeteket gyártott, amelyeket istentiszteletek alatt a templomokban akart felrobbantani. Azt vallotta: meggyőződése, hogy a vallás társadalomellenes erő, ami ellen küzdeni kell.

Szlovákiában ez az első eset, hogy egy állampolgárt terrorizmussal gyanúsítottak meg. Packa szerint az illetőt akár 20-25 év börtönbüntetés fenyegeti.

A rendőrség tavaly októberben tartóztatta le a gyógyszerész képzettségű személyt, aki kábítószeres ügyei miatt eddig már háromszor volt büntetve. A robbanóanyagok, illetve robbanószerkezetek gyártását a rendőrség éppen a legutóbb kábítószeres ügy kivizsgálása közben fedezte fel. A férfi beismerő vallomást tett, s azt állította: a vallás csak arra szolgál, hogy bizonyos erők uralkodni tudjanak a társadalom felett. A robbanószerkezeteket távirányítóval tervezte felrobbantani a templomokban. Az volt a célja, hogy félelmet keltsen a lakosság körében, hogy az emberek ne járjanak templomba.

A rendőrség szerint a robbanószerkezetek működőképesek voltak, s ezeket két ízben az erdőben már ki is próbálta. A kivizsgálás eddigi eredményei szerint a gyanúsított egyedül dolgozott, s nem voltak bűntársai. A terrorizmus mellett a férfit engedély nélküli fegyvertartással és kábítószerrel való visszaéléssel is gyanúsítják. Az ügy kivizsgálása folytatódik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben