Elindították a nyomozást szolgálati titok megsértése miatt a Käßmann-ügyben

Létrehozás: 2010. június 29., 07:41 Legutolsó módosítás: 2010. június 29., 07:44

Lüneburg – A Lüneburgi Államügyészség hivatalosan is elindította a nyomozást az egykori hannoveri püspökasszony Margot Käßmann ittas vezetési ügyében. Ezúttal azonban a szolgálati titok lehetséges megsértése miatt nyomoznak. A kérdés ugyanis az, hogy hogyan jutott el a német Bild nevű napilaphoz az információ, mely szerint a püspökasszonyt megállították a rendőrök. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

Egyelőre nincsen konkrét adat arra vonatkozóan, hogy ki volt az, aki a sajtó felé továbbította az információt – mondta hétfőn Angelika Klee államügyész asszony. A nyilvánosságra hozatalt jegyző újságírók ugyanis a tanuvédelemre hivatkozva megtagadták annak kinyilatkoztatását, ki volt a segítségükre az ügyben.

Mint ismeretes, Käßmannt február 29-én állították le a rendőrök Hannover utcáján, amint épp egy piros lámpán hajtott át. Az egykori püspökasszony vérében 1,54 ezrelék alkohol volt. Első újságként a Bild már február 23-án hírt adott az esetről, aztán a Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának vezető püspökasszonya egy nappal később lemondott minden vezető egyházi tisztségéről.

A sajtó cikke előtt az esetről csak egy kisebb kör tudott, a résztvevő rendőrökön kívül egy orvos, aki vért vett, egy jogi hivatalnok és a jogosítványt bevonó hivatali hely alkalmazottja.

Később értesült az egyházi hivatal és annak pár alkalmazottja is a történtekről. Az sem kizárt, hogy Käßmann közvetlen hozzátartozói is értesültek a dologról.

Végül összesen tíz magánszemély tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a rendőrségen és a bíróságon, akik közül ketten anonimitásukat kérték. A feljelentések a sajtó értesüléseire alapozódnak. A Hannoveri Államügyészség leadta a nyomozást a lüneburgiaknak, hogy az esetleges hiányos objektivitás ne lehessen gátja a nyomozásnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben