Elie Wiesel Williamson újabb kiátkozását sürgeti

Létrehozás: 2009. február 15., 12:01 Legutolsó módosítás: 2009. február 15., 12:03

Róma - A Nobel-békedíjas Elie Wiesel úgy vélekedett, "nem elegendő", hogy XVI. Benedek pápa elítélte az antiszemitizmust és a holokauszttagadást, "a tettek mezejére lépve" újra ki kell tagadnia az integrista Richard Williamson püspököt. Forrás: MTI

Elie Wiesel Williamson újabb kiátkozását sürgeti

Elie Wiesel

Az író a la Repubblica című olasz lap kérdésére válaszolva hangsúlyozta: sohasem kételkedett abban, hogy a pápa nem osztja a holokauszttagadók véleményét, de "a nyugodt légkör helyreállítása" érdekében XVI. Benedeknek vissza kell vonnia a brit Richard Williamson kiközösítésének feloldását.

"Nagyon is jól tudom, hogy (a pápa) meg van győződve a holokauszt megtörténtéről, hogy pontosan ismeri Németország és más országok abban játszott szerepét. Sohasem tagadta le a valóságot, de a probléma másutt van" - mondta Wiesel. "Úgy gondolom, hogy a szavak helyett cselekednie kell" - folytatta az író. - A pápa által mondottak logikus következménye, hogy ezt a püspököt vagy az ilyen véleményt nyilvánító prelátusokat ki kell zárni az egyházból."

XVI. Benedek csütörtökön amerikai zsidók küldöttsége előtt "tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak" minősítette a soá tagadását, hangsúlyozva, hogy a soá "Isten és az emberiség elleni bűntett" volt. "Ennek világosnak kell lennie mindenki és különösen azok számára, akik a Szentírás hagyományában élnek, amely szerint minden ember Isten saját képmására teremtetett."

A Vatikán január 24-én oldotta fel négy integrista püspök kiközösítését, köztük Williamsonét, aki nyilvánosan hangoztatta holokauszttagadó nézeteit. Az emiatti felháborodás láttán a Szentszék úgy pontosította döntését, hogy a brit püspököt csak akkor fogadja vissza az egyház kebelére, ha visszavonja szóban forgó kijelentéseit.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben