Egyik alapítóját gyászolja a Lutheránus Világszövetség

Létrehozás: 2010. március 28., 14:54 Legutolsó módosítás: 2010. március 28., 14:55

Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ – LWB) gyászolja a március 16-án elhunyt korábbi alapítóját, dr. Howart V. Hongot, aki a háború utáni időszekban a nemzetközi lutheránus szervezet alapjainak lerakásakor különösen a menekültügyi munkában jeleskedett. Hong 97 éves korában hunyt el. Forrás: LWI

„Howard Hong elsősorban olyan ember volt, aki építkezett” – mondta állásfoglalásában dr. Ishmael Noko az LVSZ főtitkára. – Tanárként a fiatal fejeket szenvedélyes tudásvágyával itatta át. A háború utáni időszakban pedig sokat segített azoknak az embereknek is, akik mindenüket elvesztve, új életet kellett, hogy kezdjenek és így az egész társadalom megújulhatott. Először a háborús foglyok, utána pedig a menekültek felé fordult a figyelme.”

Hong Minnesotából származott és 1939-től filozófiát tanított a 
St. Olaf College-ben Northfieldben, ám 1941-ben elhagyta az intézményt, hogy német és japán háborús foglyokkal együtt dolgozhasson az USÁ-ban.

A háború végén a Keresztény Ifjúsági Egyesület megbízásából Németországba utazott, hogy ott is egykori hadifoglyokat gondozzon. 1947-ben a USA Nemzeti Lutheránus Tanácsa azzal bízta meg, hogy segélyprogramot dolgozzon ki a háborús menekültek számára. Ebből a munkából alakult később a Lutheránus Világszövetség menekültügyi szolgálatának alapprogramja.

Hong élete végéig megtagadta a hadiszolgálatot és hitéből adódóan megkérdőjelezte a háborús helyzetekben való gyilkolás létjogosultságát.

Hongot a dán teológus, Soeren Kierkegaard is inspirálta. Feleségével, Ednával együtt több mint 30 tudományos művet jelentetett meg. Később maga amerikaszerte elismert Kierkegaard fordítóvá vált. Természetvédelemért, a diakóniáért is felszólalt. Nyolc gyermeke volt.

A gyászistentiszteletet 2010. március 27-én tartották a St. Olaf College-ban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben