Egyházi vezető látogatott a horvát Auschwitzba

Létrehozás: 2009. szeptember 26., 10:33 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 26., 10:34

Jasenovac – Első ízben kereste fel a Horvátországban igen befolyásos katolikus egyház vezetője a hírhedt második világháborús jasenovaci koncentrációs tábort, és elítélte az ott elkövetett bűnöket. Forrás: mult-kor.hu, MTI

Josip Bozanic bíboros mindazonáltal nem kért bocsánatot a „horvát Auschwitzként" is emlegetett táborban történtekért. A bíboros a jasenovaci templomban celebrált misén hangsúlyozta: zarándok társaival nem azért mentek a táborba, hogy vitatkozzanak, vagy bocsánatot kérjenek, mentegetőzzenek, politikai állásfoglalást tegyenek, ahogy azt szerinte sokan szeretnék. „Az egyház mindig is mentes volt a politikai és egyéb, istentől távoli mozgatórúgóktól" – fűzte hozzá.

Bozanic szerint a horvát katolikus egyház azonban határozottan támogatja a második világháború előtti, alatti és utáni események alapos kivizsgálását. Jóllehet azóta sok idő telt el, ez a munka ma sem hiábavaló, sőt szükséges – szögezte le.

A fasiszta usztasa mozgalom tagjai 1941 és 1945 között mintegy 80 ezer szerbet, zsidót, cigányt és horvát antifasisztát mészároltak le a jasenovaci táborban. Helyi történészek a horvát katolikus egyház számos tagját bírálták amiatt, hogy a háború alatt az usztasák pártját fogták. Emberi jogi aktivisták gyakran hangoztatják, hogy az egyház Horvátország 1991-es függetlenné válása után tudatosan hagyta figyelmen kívül Jasenovacot, s nem küldte el képviselőit a tábor túlélői által évente megrendezett emlékünnepségre.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben