Egyházi pedofília: a német katolikusok nem akarják segíteni a vizsgálatokat

Létrehozás: 2010. március 02., 09:52 Legutolsó módosítás: 2010. március 02., 09:53

A katolikus egyház úgy döntött, hogy mégsem kíván részese lenni a gyermekmolesztálási ügyek kivizsgálására felállítandó kerekasztalnak, annak ellenére, hogy a múlt héten még gyökeresen ellentétes volt az álláspontjuk. A Német Püspöki Konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek azt azonban beismerte, hogy a múltban előfordultak olyan esetek, amikor rosszul ítéltek meg egy-egy ügyet. Forrás: mak / ddp / atv.hu

A német igazságügy miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) támogatásával és kezdeményezésére indultak meg a tárgyalások egy, a kivizsgálást elősegítő intézmény felállítására. „A gyermekek szexuális megrontása nem a katolikus egyház specifikus problémája. Nincs köze a cölibátushoz, a homoszexualitáshoz és a szexualitásról szóló katolikus tanításhoz sem” – állította Zollitsch a Welt am Sonntag újságnak. Hozzátette: ha a miniszterasszony egy olyan kerekasztal létrehozását tervezi, amelyben minden társadalmilag releváns csoport részt vesz, akkor a katolikus egyház természetesen részt vesz abban.

Zollitsch pozitívnak tartja, ha az elévülési idő meghosszabbításáról viták folynak, hiszen ezek a dolgok régen történtek. A kérdésre, hogy miért talált nagyon sok áldozat süket fülekre az egyházi helyeken, azt mondta: „Ezek az esetek általában 25, 30 évvel ezelőtt történtek. Akkor még azt hitték, hogy ha az elkövetők elismerik, hogy jogtalanul jártak el, nem fog többé előfordulni a dolog. Naiv dolog volt ezt hinni.”

Akkoriban másként álltak az egész témához, fűzte még hozzá Zollitsch. „A hetvenes években volt egy vita, amely arról szólt, hogy a gyerekekkel kapcsolatos szexuális cselekményeket nem kellene-e kiemelni a büntetendő cselekmények köréből. A morálteológia oldaláról nézve ezt mindig elutasítottuk, de a témával való bánásmódra ez nem hatott ki. Ezen a területen tanultunk már” – mondta.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben