Egyházi hozzászólások a genfi rasszizmusellenes világkonferencián

Létrehozás: 2009. április 23., 16:54 Legutolsó módosítás: 2009. április 23., 16:57

Genf – A szentszéki ENSZ-megfigyelő és az orosz ortodox egyház képviselője is felhívta a rasszizmusellenes ENSZ világkonferencia figyelmét a növekvő keresztényellenességre. Forrás: Magyar Kurír

Április 20-án kezdődött meg Genfben a rasszizmussal, a faji diszkriminációval és az idegengyűlölettel foglalkozó ötnapos ENSZ-konferencia. A sok vitát kiváltó találkozót egyes országok – köztük az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Kanada, Németország, Olaszország, Új-Zéland, Hollandia és Lengyelország – bojkottálják. Mint ismeretes, a vita középpontjában az áll, hogy a nyugati államok elutasítják a muzulmán nemzetek, különösen az iráni elnök, Mahmúd Ahmedinezsád Izrael-ellenességét.

 

A vatikáni részvétel miatti kritikák kapcsán Silvano Tomasi érsek, állandó szentszéki ENSZ-megfigyelő a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a Szentszék nem kötődik semmilyen politikai állásponthoz, hanem a probléma gyökerét tartja szem előtt. Alapelve, hogy minden ember Isten gyermeke, ezért fontosnak tartja minden ember megkülönböztetés nélküli védelmét és tiszteletét. Ez ösztönzi a Szentszéket arra, hogy jelen legyen a konferencián.

A keresztények elleni növekvő diszkriminációra vonatkozóan a vatikáni delegáció vezetője rámutatott: minden vallás és felekezet közül a keresztények szenvednek legnagyobb számban jogaik megsértése miatt. Közel 200 ezer keresztényről van szó; ennek ellenére ez a probléma csak lassan jut el a köztudatba – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

A CNA híradása szerint az orosz ortodox egyház képviselője azt javasolta, hogy a keresztényellenesség kifejezés is szerepeljen a nemzetközi diszkriminációellenes törvények szövegében. „Az orosz ortodox egyház számára nagyon fontos, hogy az iszlámellenesség és az antiszemitizmus veszélye mellett a keresztényellenességről is szó essék” – mondta Gregorij Rjabik, a Moszkvai Patriarkátus külkapcsolatokért felelős részlegének helyettes vezetője, megjegyezve, hogy „a konferencia megnyitóján Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár említést tett az antiszemitizmusról és az iszlámellenességről, a keresztényellenességről azonban egy szót sem szólt." A főpap szerint jogosan beszélhetünk keresztényellenességről, hiszen gyakran előfordul, hogy megsértik a keresztények jogait, érzéseit, és a nyilvánosság előtt nemritkán torzítva mutatják be a keresztény tanítást.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben