Egyházak Világtanácsa: Két jelölt között dől el Kobia utódlása

Létrehozás: 2009. július 01., 10:38 Legutolsó módosítás: 2009. július 01., 10:40

Genf – Az Egyházak Világtanácsának vezető tisztére egy koreai és egy norvég férfi között fognak dönteni a választás során. A kenyai származású Samuel Kobia helyére a választási bizottság a norvég lutheránus Olav Fykse Tveitet és a koreai presbiteriánus Park Seong Wont javasolta. Az új főtitkárt augusztusban választják meg. Forrás: epd.de

Egyházak Világtanácsa: Két jelölt között dől el Kobia utódlása

Ki lesz Samuel Kobia utóda?

A norvég Olav Fykse Tveit 2002 óta a Norvég Evangélikus Egyház Nemzetközi- és Ökumenikus Kapcsolatai Tanácsának főtitkára. Sokrétű ökumenikus tapasztalatokkal rendelkezik és az EVT-ben több delegáció képviselője is volt már.

A koreai Park Seong Won több éves genfi tapasztalatokkal rendelkezik. Összesen 15 évet dolgozott a református teológiai professzor a Református Világszövetségben.

„Mindkét jelölt mély ökumenikus kapcsolatokat mutat fel – magyarázta a választási bizottság részéről Agnes Abuom. – Sokféle tapasztalatuk és sokoldalúságuk miatt, bármelyikük is lesz végül a főtitkár, minden bizonnyal nagyszerű embert fogunk személyében választani.”

AZ EVT tagországai között 350 egyház van, mintegy 560 millió hívővel. A katolikus egyház nem tagja a tanácsnak.

Kobia 2008 februárjában jelentett be lemondását, mert a tanácsban többen is kritizálták vezetési stílusáért. 2009 végéig a tisztségében marad, utána az utódja intézi majd a további ügyeket.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben