Egyházak Világtanácsa: Egy hangon szóljunk Krisztus feltámadásáról!

Létrehozás: 2011. április 20., 13:09 Legutolsó módosítás: 2011. április 20., 13:12

Genf – Húsvét megünneplésének legyen egyre nagyobb ökumenikus jelentősége – fogalmazott ünnepi üzenetében Olav Fykse Tveit norvég evangélikus lelkész, a Egyházak Világtanácsának főtitkára. Forrás: Magyar Kurír

Ebben az évben egybeesik a keleti és a nyugati rítusú keresztények húsvétja. A szegénységtől és az erőszaktól megosztott világban fontos, hogy egy hangon szóljunk szavakkal és tettekkel arról, hogy a keresztre feszített Krisztus feltámadt – hangsúlyozza a genfi székhelyű ökumenikus tanács vezetője.

Az utóbbi évtizedben ötödik alkalommal kerül rá sor, hogy a különböző hagyományú keresztény hívek egyszerre tartják a kereszténység legjelentősebb ünnepét. Az ortodoxok által követett Julianus- és a nyugati keresztények-féle Gergely-naptárban következőleg 2017-ben és 2025-ben esik egybe a húsvét.

1980 óta jelentős munkát végeztek a közös dátum kidolgozásában az ortodox és a nyugati keresztény egyházi vezetők. 1997-ben folytatták a munkát a szíriai Aleppóban; ezen a találkozón a vallási vezetők egyezményt kötöttek egy konkrét dátum megállapítására húsvét közös megünneplésére.

A közvetlen jövőre vonatkozóan Olav Fykse Tveit azon reményének ad hangot, hogy a következő évtizedben a különböző rítusú keresztények a kölcsönös bizalom és felelősség légkörében dolgoznak majd továbbra is együtt. Csak így tudnak közös dátumot megállapítani a húsvét megünneplésére. Végső döntést akkor tudnak könnyebben meghozni, ha figyelembe veszik az aleppói tanácskozás eredményeit.

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára arra hívja a különböző keresztény közösségek tagjait, hogy kölcsönösen hívják meg egymást asztalukhoz, és együtt ünnepeljenek a Krisztus feltámadását követő időszakban. E szeretetlakomák lehetőséget teremthetnek Isten szeretetének s annak megünneplésére,  hogy képesek vagyunk egyek lenni országában, ahol az igazság és az öröm uralkodik – zárja húsvéti üzenetét a norvég lelkész.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben