Egy zsidó szervezet kiadná a Mein Kampfot

Létrehozás: 2009. augusztus 06., 09:54 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 06., 09:56

Berlin – A Németországi Zsidók Központi Tanácsának főtitkára szerdán arról beszélt a ZDF német televíziónak, hogy jegyzetekkel ellátva ki kellene adni Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét. Forrás: ZDF, AFP, Függelten Hírügynökség

Az AFP tudósítása szerint Stephan Kramer kiemelte: fontos lenne „akadémikusok kommentárjával” megjelentetni az írást. Mint fogalmazott: „az akadémiai és történelmi kritikával ellátott kiadványt minél előbb el kell készíteni, hogy ne a neonácik húzzanak hasznot a könyvből.”

Németországban a II. Világháború vége óta tilos kiadni Hitler könyvét. A kiadói jogok egyébként Bajorországnál vannak, amelyek 2015-ben járnak le. Eredetileg 70 évre szerezte meg a tartomány a náci diktátor 1945-ös halálakor. Korábban a bajor kutatási miniszter már javaslatot tett egy jól előkészített, kritikákkal, magyarázattal ellátott változat kiadására. Wolfgang Heubisch szerint ugyanis félő, ha ezt nem teszik meg, akkor a szélsőséges csoportok saját céljaikra használják föl, miután lejár Bajorország kiadói joga.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben