Egy öregotthon lakói romák szeretnének lenni

Létrehozás: 2009. június 19., 10:05 Legutolsó módosítás: 2009. június 19., 10:12

Tenke – Romává szeretné nyilváníttatni magát egy magyar református lelkész és az egyház által működtetett öregotthon 23 lakója a romániai Tenkén. A község roma lakói ugyanis szociális segélyt kérnek, és kapnak is, az ő pénzüket átutalják a bukaresti költségvetésből. A szeretetotthon román és magyar nemzetiségű lakói után viszont nem utalják a havonta járó fejpénzt. Forrás: dunatv.hu

A 15 éve működő szeretetotthonban magukra maradt idősek, mozgássérültek kapnak orvosi felügyelet mellett teljes ellátást. A törvény szerint az állam fejkvótával támogatja a fenntartást és az ellátást. A lelkész szerint diszkrimináció, hogy a szociális segélyt utalják a kérelmezőknek, de az otthonnak járó támogatást nem. Ezért akarják romává nyilváníttatni magukat mindannyian. 

Más se tudja igazolni, hogy roma. Attól az, hogy felvállalja. Én is felvállalom és az a 23 gondozott is, ha csak így lehet a törvényt betartani. Ezzel fel akarom hívni a figyelmet, hogy vannak rendkívüli esetek, és nem lehet elvárni, hogy 11 év után hallgassunk, amikor 11 évnyi jogfosztás által 6 és fél milliárd, hatmilliárd régi lejt vesztettünk – mondta Berke Sándor, református lelkész. 

 Ez több mint 4 millió forint. Tenkén 2200 roma él. A polgármester szerint nincs diszkriminálás. 

A kért segélyről annyit mondhatok, az öregotthon gondjairól, lakóiról vasárnap szereztem tudomást, a lelkészt felkértem írásban tegye meg észrevételeit, igényeit írja le – közölte Coste Teodor polgármester. 

Az otthont eddig hollandok és németek is támogatták. Őket viszont román EP képviselők arról tájékoztatták, hogy az állam utalja a fejpénzt, ezért már a külföldi támogatók sem küldenek segítséget. Így az otthont a bezárás veszélye fenyegeti.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben