Egy német protestáns püspök elítélte az eutanáziát

Létrehozás: 2009. október 09., 13:32 Legutolsó módosítás: 2009. október 12., 14:39

Kassel – Martin Hein, kurhesseni püspök (EKD) elítélte azokat a szervezeteket, amelyek segédkeznek a haldoklóknak, életük utolsó szakaszát meggyorsítani. A püspök szeirnt az eutanázia nem megengedhető dolog, hiszen ahogyan életünket nem mi adtuk magunknak, úgy nem is vehetjük el azt magunktól. Forrás: epd.de

„Nem határozhatunk életünk vége felett, mivel azzal nem rendelkezünk szabadon. Istentől kapott ajándék, amelyet nem dobhatunk el magunktól” – magyarázta Hein egy olyan konferencián, amelyet a hospice munkában dolgozó orvosok és munkatársak számára tartottak.

A pszichiáter Johann Friedrich Spittler, a svájci Dignitas szervezet nevében azonban tiltakozott ez ellen a vélemény ellen, mondván, meg kell adni a lehetőséget arra, hogy ha valaki szabad akaratából már nem akar tovább élni, akkor ebben orvos segítsen neki.

„Az emberek, akiknek sokszor már csak hónapjaik vannak hátra, ki vannak téve az orvosi kezeléseknek, amelyek azonban nem könnyítenek fájdalmuk elviselésében. Bár az esetek egy részében van olyan is, amikor nehéz eldönteni, a beteg életkörülményeiben várható-e még változás” – ismerte el Spittler.

Egy másik felszólaló Christof Müller-Busch kifejtette, hogy az öngyilkosság még nem garancia a jó halálhoz, s a szuicid gondolatok mögött sokszor egocentrizmus áll.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben