Egy kibbucban teljesít civil szolgálatot

Létrehozás: 2009. szeptember 09., 13:37 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 09., 13:39

Nes Ammim – Paul Schleef Izraelben a világ egyetlen keresztény kibbucában teljesít civil katonai szolgálatot. A német Sonntagsblattnak nyilatkozott tapasztalatairól. Forrás: sonntagsblatt-bayern.de

A húszéves Paul Schleef egy éve dolgozik Észak-Izraelben, 15 kilométerre a libanoni határtól Nes Ammimban. A fiatal, kíváncsi fiú a civil szolgálatot teljesíti itt. A falut 1963-ban alapították és azóta a világ minden tájáról érkeznek ide fiatalok. Paul is németekkel, hollandokkal, svájciakkal és amerikaiakkal él itt, ebben a faluban, amely különlegesnek számít a szidó kibbucok között, hiszen ez egy keresztény kibbuc.

Feladatai közé tartozik a technikai eszközök biztosítása a faluban, azaz létrákat, állványokat, cementet és építőanyagot visz oda, ahová az kell. Máskor viszont a konyhára osztják be, ahol az ételkészítésben és mosogatásban segédkezik. Sokszor bicikliket szerel, máskor víz- vagy villanyvezetékeket.

„Korábban sosem végeztem ilyen munkát, és sokszor munkavégzés közben tanulom meg a szakmák fortélyait. Sokszor ki kell próbálnunk olyan dolgokat is, amikhez nem értünk, így improvizálni kell, de nagyon kedvelem a rám osztott feladatokat, mert változatosak” – vallja a fiú, aki szabadidejében beutazta már egész Izraelt, Egyiptomot, és Jordániába is eljutott.

„Ha a hálózsákomban valahol a pusztában fekszem és az égen lévő ezernyi csillagot nézhetem, érezhetem a tiszta levegőt, akkor teljes nyugalom vesz körül. Valahogy közelebb érzem magamhoz Istent is. Ha újra dönthetnék, újra kijönnék ide dolgozni” – magyarázza.

Néha találkozik Paul olyan arab keresztényekkel is, akik a szomszéd településekről jönnek el hozzájuk istentiszteletre. A kibbucban van saját lelkészük, egy kórus is működik és egy zenekar is összeállt. Katolikusok ülnek evangélikusok és szabad keresztények mellett, a különböző felekezetek itt nem számítanak, ahogyan a nemzetiség sem. Itt valóban meg lehet tapasztalni a kereszténység egységét.

„Az itt töltött idő alatt sok újat kipróbálhattam és úgy érzem, hogy személyemben is rengeteget fejlődtem” – így Paul.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben