Egy éjszaka alatt romboltak le egy katolikus templomot Mongóliában

Létrehozás: 2010. június 14., 09:54 Legutolsó módosítás: 2010. június 14., 09:56

Alig maradt valami június 8. reggelére a belső-mongóliai Ordos városának 150 négyzetméteres alapterületű katolikus templomából, ami ezer hívőt szolgált ki. A plébánost és egy hívét a rendőrség egy éjszakára őrizetbe vette. Forrás: Magyar Kurír

Gao En atyát és Yang Yizhit azért vitte el a rendőrség, mert megpróbálták megállítani a rombolást, amit száz munkás vitt végbe a hétfőről keddre virradó éjjel. A két embert csak húsz órával később engedték ki.

Az egyház az incidens előtt kapott egy értesítést, hogy határoztak a templom lebontásáról. Paul Meng Qinglu püspök két munkatársát küldte a helyszínre, hogy járjanak utána a történteknek. Eközben a hatóságokkal tárgyalnak a kártérítésről.

A templomot 2009 májusában regisztrálták, a tartományi kormány azonban most utat akar építeni a helyére. Velük többször tárgyalt az egyház, sikertelenül.

A templom egyik híve így fakadt ki az incidens után: „Hogy beszélhet a kormány társadalmi együttműködésről, harmóniáról, ha közben egy éjszaka alatt titokban leromboltat egy templomot, és lefogat két állampolgárt?”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben