Düsseldorfban nem lesz a bíróságon kereszt

Létrehozás: 2010. február 18., 11:13 Legutolsó módosítás: 2010. február 18., 17:54

A Düsseldorfi Tartományi Bíróság új épületében nem lesz kereszt a falon. Az egyházak tiltakoznak a keresztény szimbólum félretétele ellen, az Északrajna-Vesztfáliai Igazságügyi Minisztérium azonban ennek elfogadására int. Az eset Németországban is a vallási szimbólumok újraértelmezését idézheti elő. Forrás: evangelisch.de, epd.de

A düsseldorfi bíróság elnöke Heiner Bläsing már le is vetette és el is rakatta a bíróságon található vallási szimbólumokat, az új épületekben pedig egyáltalán nem raknak fel majd kereszteket.

A rajnai elöljárót, Nikolaus Schneidert irritálja az elnöki döntés és nagyon sajnálja, hogy ilyen megtörténhetett.

„A kereszt a tárgyalóteremben annak a jele, hogy az emberi igazságosság győzedelmeskedik, bár a bíróságot nem isteni rend legitimálja, hanem a demokratikus jogállamiság” – mondta Schneider, aki már 2006-ban felszólalt a trieriek hasonló döntése ellen.

A düsseldorfi egyházak tiltakozásukat jelentették be az intézkedéssel kapcsolatban. A Düsseldorgi Evangélikus Egyházközség szeretné a dolgot megbeszélni a bíróság elnökével. A diszkusszió témája: „Mennyi kereszténységet visel el az ország?” lesz.

„Még mindig keresztény többségű társadalomban élünk” – hangsúlyozta a protestáns szuperintendens, Ulrich Lilie, aki szerint ezt öntudatosan ki is kell mutatni.

De míg az egyházak a keresztény szimbólumokért harcolnak, addig az Igazságügyi Minisztérium szóvivője lazaságra intette őket. Szerintük ugyanis a bíróságnak már eddig is megvolt a maga baja a keresztekből, mert újra és újra jöttek olyan panaszok, amelyek épp a keresztek tárgyalóteremben való használata ellen szóltak.

„Megelégeltük a keresztek miatti állandó magyarázkodást, ezért inkább levesszük őket érvelt Bläsig a "Rheinischen Post"-nak adott interjújában.

„Lemondunk mindenféle szimbólumokról és csak a bírók autoritása az, ami irányadó. Ez a világnézeti semlegesség fontos” – mondta a kölni Tartományi Bíróság szóvivője, Dirk Eßer.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Párhuzam

Elküldte Angyal Gabriella idő 2010. február 18., 16:34
„Megelégeltük a keresztek miatti állandó magyarázkodást, ezért inkább levesszük őket érvelt Bläsig a "Rheinischen Post"-nak adott interjújában.

„Lemondunk mindenféle szimbólumokról és csak a bírók autoritása az, ami irányadó. Ez a világnézeti semlegesség fontos” – mondta a kölni Tartományi Bíróság szóvivője, Dirk Eßer. Ha jobban megfigyeljük ezeket a mondatokat, nagy a hasonlóság a világ és az egyházak körében. Mintha csak egy ökumenikus kijelentést hallanánk. Félretesszük Jézust, a Bibliát mert a "világnézeti szeretet a fontos". Mindezt egyre nyíltabban tesszük. Urunk ezt is megmondta előre. Már titkon folyik a "törvényszegés" de még félre kell tolatnia az útból ami ezt még feltartóztatja. Erre figyeljünk oda: "Jézus Krisztus, Szentírás, Kereszt" A Szentlélek fogja össze mindezeket. Egy bűn van csak ami halálos. Ez pedig a Szentlélek elleni vétség. Gondoljuk ezt meg!