Drámai a helyzet Haitiban

Létrehozás: 2010. november 24., 14:36 Legutolsó módosítás: 2010. november 24., 14:39

Mint köztudott, a január 12-i földrengés pusztította karibi szigetországban most a kolerajárvánnyal kell megküzdeniük az embereknek. A helyzet egyre súlyosabb a természeti katasztrófa óta: a kolera már közel 2000 halálos áldozatot követelt, és több tízezerre tehető a fertőzöttek száma. Forrás: Magyar Kurír

A járvány jelenleg ellenőrizhetetlen módon terjed a nem megfelelő egészségügyi állapotok miatt. Már a Port-au-Prince-i börtönbe is eljutott, ahol az utóbbi négy napban tízen haltak meg. Jogos a hatóságok aggodalma, mivel a túlzsúfolt börtönben mintegy 2000 rabot tartanak fogva.

Bernardito Auza érsek, Haiti apostoli nunciusa felhívásában elmondta, hogy az országnak azonnali támogatásra van szüksége a járvány megállítása és a helyzet stabilizálása érdekében. A drámát még inkább súlyosbítják a tüntetők és az ENSZ-kéksapkások közötti összeütközések, utcai harcok Cap-Haïtien városában, amelyek további halálos áldozatokat követelnek, sérüléseket és fosztogatásokat okoznak. Auza érsek szerint a tüntetések az az egyik oka, hogy az illetékes hatóságok január óta nem képesek javítani a szigetország helyzetén.

A szenvedés a földrengés óta egyre fokozódik; hatalmas pénzeket költenek a választásokra, ahelyett, hogy a kolerajárvány ellen küzdenének. „Cap-Haïtien egy csodálatos város volt – mondja az apostoli nuncius. Most azonban rá sem lehet ismerni; koszos nyomornegyeddé vált. Nincs ivóvíz, az ételt a hulladékkal teli utcákon árulják a romhalmaz közepén, ahol az állatok ellepik a sikátorokat, és a hetek óta el nem szállított szemétből esznek. Nincs több vesztegetni való idő, azonnal cselekedni kell!” – hangsúlyozta Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben