Domingo II. János Pál szövegeit énekli

Létrehozás: 2009. március 16., 08:56 Legutolsó módosítás: 2009. március 16., 08:57

Róma – II. János Pál pápa költeményeire írt zenét Plácido Domingo, a világhírű operaénekes és fia, az ifjabb Plácido Domingo. A más kiváló énekesek által is tolmácsolt dalokat tartalmazó CD a héten jelent meg Amore Infinito (Végtelen szeretet) címen. Forrás: MTI / Kulturpart.hu

Domingo II. János Pál szövegeit énekli

Plácido Domingo

A korong „a lengyel pápa” – Karol Wojtyla – anyanyelvén született versek megzenésített fordításait tartalmazza, de nem csak vallási témákat dolgoz fel. Amikor az énekes fiával együtt elkezdett dolgozni a terv megvalósításán, először a már olaszra fordított vallásos versekhez komponáltak muzsikát, de aztán az apa úgy döntött, egyetemesebb, nem csupán katolikus jellegű lemezre lenne szükség. 

„Úgy éreztem, hogy mindez nagyon szép, egy napon talán fel is vesszük, de II. János Pált annyira tisztelte és szerette mindenki, annyi mindent csinált életében, hogy más dalokra is szükség van. Így aztán megkerestük ezt az új anyagot, és feldolgoztunk egy sor különböző témát” – mondta el az AP hírügynökségnek az idősebb Plácido Domingo. Az új lemez dalai a természetről, a szerelem hatalmáról, a szabadságról, s még az anyaságról is szólnak: valamennyit Karol Wojtyla tolla ihlette, aki II. János Pál néven 1978-ban lett a katolikus egyház feje és az is maradt 2005-ben bekövetkezett haláláig. 

Az énekes többször is találkozott II. János Pállal, utoljára nem sokkal az egyházfő halála előtt: akkor a pápa köszönetet mondott neki egy koncertjéért, melyre betegsége miatt ő már nem tudott elmenni. 

„Amikor ezt hallottam, azt mondtam: Szentatya, tudom, hogy sokkal több verset írt, nagyon szeretném ezeket megzenésíteni és kiadni lemezen. A pápa pedig azt felelte, hogy ez nagyszerű lenne, egyszóval jóváhagyta tervünket.” Ezután apa és fia együtt keresett megfelelő anyagot Wojtyla életművében a CD-hez, és az ifjabb Domingo komponálta – egyedül vagy társszerzőként – a kiválasztott művekhez a zenét. Ő volt a CD producere is: ezen Andrea Bocelli, Josh Groban, Vanessa Williams és Katherine Jenkins szerepel az előadók sorában.

Plácido Domingo utalt arra, hogy Karol Wojtyla változatos életutat járt be, mielőtt a papi hivatást választotta volna, előtte színész, író, költő volt, versei minden emberhez szólnak. Az Amore Infinito nem katolikus mű, inkább II. János Pál általános humanizmusát érzékelteti.

A CD érdekes lehetőséget nyújtott apa és fia együttműködésére. Az ifjabb Domingo apjával és egy gyerekkórussal együtt énekli rajta az első, Love (Szeretet) című számot, sőt munka közben elhatározta, hogy megkezdi egy olyan CD készítését, amelyen ő maga adja elő a számokat. Persze, árulta el az ifjabb Domingo, csalódna, aki arra számítana, hogy úgy fog énekelni, mint az apja, hiszen neki nincs hozzá fogható hangja, az ő albuma inkább crossover műfajú lesz. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben