Da Vinci Utolsó vacsorájának fogásait vették górcső alá teológusok

Létrehozás: 2010. április 08., 10:03 Legutolsó módosítás: 2010. április 08., 10:04

Montreal – Leonardo da Vinci híres falfestménye, Az utolsó vacsora (1498) még mindig számos titkot rejt – állítják a Montreali Egyetem teológiai karának kutatói, akik a „felszolgált" fogásokat vették górcső alá. „Azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy miért pont ezeket a fogásokat választotta Leonardo da Vinci, mivel ezek nem felelnek meg a Bibliában leírtaknak. Miért pont kenyeret, halat, sót, citrusféléket és bort látunk az asztalon. S miért borult ki a sótartó pont Júdás előtt, vagy, hogy miért kelesztett kenyeret fogyasztott Jézus és a tizenkét apostol?” – mondta a kutatásokat irányító Olivier Bauer. Forrás: MTI

Mint a kanadai kutatók rámutatnak, a kiömlő sót általában rossz előjelnek tekintik. Ám mi van, ha a felborult sótartó nem Júdás gonoszságára utal, hanem a rehabilitációját jelenti, hiszen kiválasztották az áruló szerepére. Miért Júdás az egyetlen, aki előtt üres a tányér, ez azt jelenti-e, hogy eltelt már az étellel, vagy azt, hogy ő az egyetlen, akit nem tévesztettek meg? A halnak is szimbolikus jelentősége van.

Természetesen a legegyszerűbb magyarázat, hogy Jézus élete javarészét a Genezáreti-tó mellett töltötte, és apostolait is a helyi halászok közül választotta ki. Nem lehet viszont pontosan megállapítani, hogy heringet vagy angolnát ábrázolt Leonardo a freskón. Némely szakértő szerint a művész szándékosan csempészett némi kétértelműséget az ábrázolásba. Az angolna olaszul aringa, amit könnyű összetéveszteni az arringával, vagyis indoktrinációval (befolyásolt tanítással). A heringet Észak-Itáliában rengának nevezik, ami egyben vallástagadót is jelent.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Szabad akarat

Elküldte Rácz Lajosné idő 2010. április 10., 20:00
Itt egy nagyon-nagy tévedés van: Tudniillik, Júdást senki sem választotta ki arra, hogy áruló legyen. Isten senkit nem választ ki a kárhozatra. Júdásnak megvolt a szabad akarata arra nézve, hogy döntsön Jézus mellett vagy ellen. Éppen úgy, mint ma. Senkinek nincs Isten akarata által elrendeltetése elkárhozni. Mindenki egyformán a bűn alá van rekesztve, hogy mindenkin megkönyörülhessen az Úr az Ő kegyelme által. A bűn alá sem Isten rekesztett bennünket az édenben annó, hanem szabad akaratunkból adtuk oda a hitünket sátánnak, tehát nem mondhatjuk, hogy Isten akarata volt. Az, hogy minden megvan írva a Bibliában, azt jelenti, hogy Isten előre lát és tud mindent ami történni fog, ezért is volt szükség arra, hogy eljöjjön Krisztus utánnunk és megváltson bennünket a kárhozatból. Ez viszont eleve elrendelés volt valóban, mivel, hogy Isten előre látta és tudta milyen lett az ember a bűneset után és, hogy hogyan cselekszik. Mivel Isten maga a szeretet csak egyet tehetett az emberért, hogy megmentse: "Mert úgy szerette Isten e világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne az el ne vesszen, hanem örök élete legyen". Tehát minden embernek szabad akarata van. Nem gondoljuk komolyan, hogy Isten "gonosz" és egyeseket a kárhozatra teremtett meg. Ugye? Viszont ettől még Isten tudta, hogy mit fog dönteni Júdás, kire fog hallgatni. Ezért van megírva a Szentírásban. Az a szó, hogy megvan írva még nem jelenti azt, hogy azért van "megírva" mert Istennek ez volt az akarata. Az a szó, hogy megvan írva csupán azt jelenti, hogy Isten mindent előre lát és azért van megírva. Ez is csak az Atya szeretetéről beszél, hogy mindennek ellenére ami megvan írva és amit Ő előre lát és tud, mégis a Szabadítót küldi a szabad akarat eltörlése helyett. Ez is az Ő tulajdonságairól és dicsőségéről beszél nekünk.