Csúnyán visszaélnek a UNICEF és a Vöröskereszt nevével

Létrehozás: 2010. február 18., 11:48 Legutolsó módosítás: 2010. február 18., 11:50

Ál-segélyszervezetek álcája mögé bújt bűnbandák csalnak ki pénzt a haiti földrengés áldozatain segíteni akaró emberekből – derült ki a BBC brit közszolgálati adó nyomozásából. Forrás: BBC, FH

A BBC szerint már alig pár nappal a földrengés után megjelentek a csalást szolgáló emailek, amelyekből több millió darabot küldtek el. A BBC keddi cikke szerint egyes átverések létező segélyszervezetek, mint a Vöröskereszt, vagy a UNICEF logóját használták, hogy pénz csaljanak ki az segíteni kész emberekből. Mások nem létező segélyszervezetek álcája, és hamis címek mögé bújva próbálták rászedni az embereket.

A BBC kettő emailt vizsgált meg nyomozásában, a Help the World (segíts a világon), és az M E nevű alapítvány segélykérő levelét. A BBC kiderítette, hogy egyik állítólagos szervezet sem volt hivatalosan bejegyezve, és egyikük egy jazzbár, a másik pedig egy újságárus címét adta meg londoni telephelynek.

Az M E még fényképeket is küldött a BBC-nek, amelyekről azt állították, hogy a Haitin végzett munkájuk eredményeit mutatja. A képekről azonban kiderült, hogy a pár évvel korábban történt pakisztáni földrengés alatt készültek, és az SOS Children nevű segélyszervezet oldaláról lettek lelopva.

A szervezet vezetője felháborodásának adott hangot az esettel kapcsolatban, közölve a BBC-vel, hogy a csalók igazából nem az adományozóktól, hanem a földrengés áldozataitól lopnak. A BBC azt nem közölte, hogy mennyi pénzt csalhattak ki ilyen módszerekkel a gyanútlan emberektől.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben