Csökkent a katolikus egyház befolyása Lengyelországban

Létrehozás: 2009. augusztus 19., 08:01 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 19., 08:02

Varsó – Lengyelország Írország, Spanyolország útjára lép, és az elmúlt években észre vehetően és lényegesen csökkent a katolikus egyház befolyása, az emberek kötődése a valláshoz, az egyházhoz – álltja egy írásában a Financial Times.

Csökkent a katolikus egyház befolyása Lengyelországban

A lengyel pápa, II. János Pál

A lap idéz egy friss felmérésből, amely szerint ma már csak a lakosság 40 százaléka jár templomba. Ez az adat nagy örömet okozna a világ számos országában a katolikus egyháznak, de Lengyelországban éppen ellenkezőleg, mivel ugyanez az adat tavaly még 44 százalék, 2004-ben pedig 46 százalék volt.
Az egyház, a vallás háttérbe szorulását mutatja az egyházi pályára törekvők számának a visszaesése is. 2004-ben az első évben a papnak, vagy apácának jelentkezők száma még 2178 volt, az idén már csak 1382. Bár a lengyelek 95 százaléka vallja magát katolikus hívőnek, csak 70 százalékuk hisz a mennyországban.
Az okok között a megfigyelők és maga az egyház is az első helyre teszi a társadalom jólétének növekedését, azt, hogy elhunyt a rendkívül karizmatikus lengyel pápa, és német utódja a lengyeleknél nem tudja betölteni az általa hagyott űrt. Továbbá megszűnt az egyház politikai és társadalmi szervező szerepe, ami a szocialista rendszerben olyan erővel fogta egybe a lengyeleket.
Azt már nem az egyház mondja, hogy számos mai problémára és dilemmára a túlságosan is konzervatív lengyel egyház nem tud sem népszerű, sem közérthető, még kevésbé konstruktív választ adni. A lengyelek eddig elkeseredettségükben fordultak az egyház felé, ennek elmúltával sokak szemében az egyháznak már nincs semmilyen szerepe.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben