Csődvédelmet kértek az amerikai katolikusok

Létrehozás: 2009. október 21., 09:23 Legutolsó módosítás: 2009. október 21., 09:24

Wilmington – Csődvédelmet kért maga ellen az amerikai Delaware államban lévő Wilmington katolikus egyházkerülete, miután kiderült, hogy vagyona nem fedezi a papjai ellen indított 142 szexuális molesztálási ügy összes kártérítési igényét. Forrás: AP, Reuters, Napi Gazdaság

A delaware-i és a kelet-marylandi hívek lelki üdvéért felelős wilmingtoni püspökség feje, W. Francis Malooly püspök Chapter 11 csődvédelmet kért egyházmegyéjére kedden. A csődkérelemért aznap fordult az egyházi elöljáró, amikorra kihirdették a püspökség elleni polgári per kezdetét, amelynek során közel százan keresnek jóvátételt a többek között magas rangú egyházfik által állítólag elkövetett szexuális zaklatásokra.

A püspök arra hivatkozva kért az intézményre csődvédelmet, hogy már benyújtott 88 kártérítési kérelem mellett további 133 feldolgozás alatt álló kérelemről van tudomása, amelyeket az egyház véges pénzügyi háttere miatt nem feltétlenül tudnának kielégíteni, a csődeljárás azonban minden áldozat számára garantálja a kártérítés lehetőségét.

A csődbíróság elé került dokumentumok szerint az egyházmegye becsült vagyona 50-100 millió dollár, míg a kártérítési igények akár 500 millió dollárra is rúghatnak. A felperesek jogi képviselője az AP-nek nyilatkozva azonban úgy vélte, a püspök döntésével egyértelműen időhúzásra játszik, hiszen amennyiben csődkérelmét elfogadják, a polgári per halasztódik, és lassabban derül fény az igazságra.

A per sorban a hetedik azóta, hogy 2002-ben a bostoni érsekség több tagját azzal a váddal illették, hogy szexuális zaklatásnak tették ki az egyházmegye fiatal tagjait. A wilmingtoni egyházmegye peren kívüli megállapodások során eddig 6,2 millió dollárt fizetett ki a bűnös lelkipásztorok áldozatainak. A tengerentúli katolikus egyház hírnevét közel egy évtizede beárnyékoló zaklatási vádak rendezése során a Los Angeles-i egyházmegyét terhelte a legnagyobb kártérítés, amely 2007-ben 500 sértettnek 660 millió dollárt volt kénytelen kifizetni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben