Csődbe megy a német katolikus egyház?

Létrehozás: 2010. április 26., 11:20 Legutolsó módosítás: 2010. április 26., 11:21

Berlin – Majdnem minden negyedik német katolikus fontolgatja, hogy elhagyja egyházát a gyermekbántalmazási és egyéb botrányok miatt, egy tömeges kilépési hullám pedig súlyos pénzügyi gondokat okozhat – írta pénteken a Handelsblatt című üzleti lap. Forrás: MTI

A Forsa közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a németországi római katolikus egyház tagjainak 23 százaléka mérlegeli a kilépést. Elsősorban azok a hívők fontolgatják, hogy végleg hátat fordítanak az egyháznak, akik ritkán járnak templomba. Körükben 38 százalékos az elpártolás gondolatával komolyan foglalkozók aránya. Ha elhatározássá érlelődik a szándék, és valóban tömegek lépnek ki, akkor a jelenleg bő 25 milliós egyház tekintélye után a pénzügyi bázisa is megrendülhet – írta a Handelsblatt. 

Németországban az egyházak tagjai az alkotmány rendelkezései alapján egyházi adót kötelesek fizetni. Az adó mértéke tartományoktól függően a személyi jövedelemadó 8-9 százaléka. A behajtásról az állam gondoskodik. A katolikus egyház bevételeinek 70 százaléka származik ebből a forrásból. A legutóbbi, 2008-as adatok szerint közel 5 milliárd eurót tett ki az egyháziadó-bevétel, a 23 százalékos kiesés így komoly érvágást jelenthet – írta a lap. 

A német katolikus egyházat gyermekbántalmazási és szexuális zaklatási botrányok egész sora rázza. Legutóbb – éppen ezen a héten – az augsburgi püspök ajánlotta fel lemondását a pápának, miután kiderült, hogy a hetvenes és nyolcvanas években a testi fenyítés legdurvább módszereit alkalmazta a rá bízott gyerekekkel szemben. 

A Handelsblatt beszámolója szerint egyes nagyvárosokban érzékelhetően növekszik a katolikus egyházból kilépők száma. Márciusban – a botránysorozat megindulását követően – Nürnbergben és Augsburgban az előző évihez képest megháromszorozódott, Kölnben és Mainzban a kétszeresére emelkedett a kilépők száma.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben