Csődbe kerültek az amerikai egyházak a válság miatt

Létrehozás: 2010. április 02., 09:16 Legutolsó módosítás: 2010. április 02., 09:21

Washington – A gazdasági válság az amerikai egyházakat sem kerüli el. A korábban a legmegbízhatóbb adósok között számon tartott felekezetek az ingatlanpiaci buborék kidurranásával súlyos anyagi gondban vannak. A hírügynökség beszámolója szerint egyre több felekezet válik fizetésképtelenné. Forrás: Reuters, globusz.net

Az amerikai felekezetek ellen indított csődeljárások száma 2007 óta megháromszorozódott – írja a Reuters Hírügynökség. Tavaly több mint 100 egyház jelentett fizetésképtelenséget.  A válság miatt ugyanis jelentősen csökkent a hívek adakozókedve. A bevételkiesés miatt az egyházak kénytelenek csökkenteni a személyzetet és egyéb költségtakarékossági intézkedéseket bevezetni. Sok helyen a szeretetszolgálatok működése is veszélybe került.

Különösen azok vannak nagy bajban, amelyek az elmúlt években jelentősebb ingatlanfejlesztésbe – például templombővítésbe vagy szabadidő- illetve konferenciaközpont létesítésébe – kezdtek, és a beruházásra kölcsönt vettek fel. Márpedig az egyházak sem tudtak ellenállni az olcsó hiteleknek: 1995 és 1999 között 70 százalékkal nőtt az amerikai felekezetek által építkezésre fordított összeg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben