Csoda Szolyván – Kizöldült egy kiszáradt fa!

— Felvéve: , , , , ,
Létrehozás: 2009. július 29., 09:36 Legutolsó módosítás: 2009. július 29., 09:37

Szolyva – Kárpátalján az átlagosnál gyakoribbak a csodák: most épp Szolyván zöldült ki egy évekkel korábban kiszáradt fa. A környék mélyen vallásos lakói azóta is csodájára járnak. Forrás: Szabad Föld

A kárpátaljai kisváros, Szolyva főterén áll egy öreg tölgy, aminek a korát négyszáz évesre becsülik az erdészek. Törzse olyan vastag, hogy nyolc-tíz ember képes csak összekapaszkodva körülölelni, gyökerei pedig húsz méterre is elnyúlnak. A helyiek nagy becsben tartják, hiszen ilyen korú fa, az amúgy matuzsálemi korú fákban gazdag vidéken se gyakori. Ráadásul azt mondják, hogy a már akkor is száz esztendős tölgy árnyékában maga Rákóczi Ferenc is megpihent, amikor a tarpai kurucaival hazafelé tartott lengyelországi bujdosásából.

Dicső történetéről kis tábla is mesél a kérgére akasztva, az utóbbi időkben viszont egyre aggasztóbb állapotban került a tölgy. Néhány éve ugyanis a szomszédos templom bontása közben egy buldózer megsértette a gyökereit, s azóta egyre csak sorvadt, meg sorvadt. Utóbb már ki se hajtott, mindenki elkönyvelte a szomorú tényt, az öreg tölgy befejezte földi pályafutását. Az ungvári újságok, internetes hírportálok azonban most szenzációs hírt közöltek: a halottnak hitt fa újra kizöldült.

A helyiek szerint ez egy isteni jel, ami arra szólítja fel az embereket, hogy legyenek jobbak és bánják meg a bűneiket. Mennek is tömegével, néha valóságos embergyűrű fogja körbe a kizöldült fát. Magyarországról is sokan felkeresik. Ami viszont egyáltalán nem csoda, hiszen nálunk tán még több is a bűn, mint Kárpátalján.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben