Csaknem kétszázezer török nő osztozik a férjén

Létrehozás: 2011. január 19., 09:52 Legutolsó módosítás: 2011. január 19., 09:54

A muszlim, de szekuláris EU-tagjelölt Törökországban 187 ezer nő osztozik férjén egy második feleséggel: bár a poligámiát törvény tiltja, a vallási házasság kibúvót jelent a férfiak számára – írta az AFP francia hírügynökség egy török jelentésre hivatkozva. Forrás: MTI

A Hacettepe nevű ankarai egyetem kutatói által készített beszámoló szerint a fenti gyakorlatot inkább Törökország szegényebb, főként kurdok lakta délkeleti térségében űzik, de elszigetelt esetekre a modern, iparosodott nyugati területeken is akad példa. A férfiak különösen akkor hoznak egy második asszonyt is a házba, ha az elsőnek nem lehet gyereke, vagy nem fiút szült.

A tanulmányt múlt héten mutatták be egy parlamenti bizottság előtt, amely a nemek közti esélyegyenlőséget vizsgálja.

A csaknem 78 millió lakosú Törökországban 7 millió nőnek még mindig szülei választanak párt, és csaknem 5,5 millió lány megy férjhez nagykorúságának betöltése (18 év) előtt – mutatott rá a beszámoló.

450 ezer, nagyrészt Délkelet-Anatóliában élő asszonyt kizárólag vallási házasság köt férjéhez. A polgári házassággal meg nem pecsételt egybekelést tiltják a törvények, hiszen egy ilyen kapcsolatban a nő sokkal kiszolgáltatottabb, és nem rendelkezik ugyanazokkal a jogokkal, mint egy törvényes feleség.

Törökország az európai uniós tagsághoz való közeledés jegyében igyekszik felkarolni a nemek közti esélyegyenlőség és a nők jogainak ügyét. A nők jogaival foglalkozó szervezetek szerint azonban a jogszabályokat nem mindig követi a gyakorlat és a gondolkodásmódbeli változás.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben