Civilizációk háborúja Nigériában

Létrehozás: 2010. január 08., 13:54 Legutolsó módosítás: 2010. január 08., 13:56

A Delta-járat elleni merényletkísérlet ráirányította a figyelmet a nigériai iszlám irányzatokra. A Der Spiegel magazin konklúziója szerint a világ egyetlen országát sem fenyegetik olyan vallási szembenállásból eredő véres konfliktusok, mint a 150 milliós Nigériát. Forrás: globusz.net

A hatalmas és az utóbbi évtizedekben rendkívül gyorsan növekvő lélekszámú országban mintegy 400 különböző nyelvet beszélő etnikum él, a legjellegzetesebb megoszlás azonban az állam északi részét benépesítő muszlim és a nagyjából az ország északi-déli felezővonalától délre fekvő részben élő keresztény népesség között van.

A vonalhoz közel fekvő keresztények lakta egymilliós Jos városában valóságos pánik tört ki; az ott élők attól tartanak, hogy a muszlimok fogják elárasztani a várost. 2001-ben legalább tízezerre tették csak ebben a városban a vallásháború áldozatainak számát. Máskor a fővárosban, Lagosban a muszlimok elleni folyt hajtóvadászat, míg az északi nagyvárosban, Kanóban a keresztényeket irtották.

Jóllehet alkotmányosan váltják egymást a muszlim és a keresztény elnökök, ezzel még nem lehet gátat vetni a véres vallási ellentétnek, amelynek őrjöngését bármi kiválthatja: egy szépségkirálynő-választással kapcsolatos, muszlim érzékenységet sértő cikk vagy egyszerűen az – amint az a kanói vérengzést elindította –, hogy egy iszlám fanatikus egy keresztény gyerek kezében meglát egy Koránt, s ezért megöli.,..

Civilizációk háborújáról ír a Der Spiegel, s nem túloz. Folyamatos az elvándorlás északról a fejlettebb délre. A kilencvenes évek elején 500 iparvállalat működött Kanóban, tíz évvel később már csak 200. Az iszlám intolerancia tömegével űzi el északról a magasabb végzettségű szakembereket, pedig ott volna igazán szükség a munkájukra. A muszlimok úgy érzik, hogy a perifériára szorulnak, a déli keresztények pedig életüket féltik a folyamatosan beáramló muszlim északiaktól. Ráadásul Szaúd-Arábia pénzzel is támogatja az új Korán-iskolák alapítását, amelyekből tömegesen kerülnek ki radikális iszlamisták.

„Mindkét fél fölkészült a háborúra – mondja az országban legendás James atya, aki mindenhol csitítani igyekszik az indulatokat. – Ez egy macska-egér harc, ami Északon történik, az radikalizálja a Délt."

Most karácsonykor csend volt. Egy-két napig. Már hétfőn a déli Bauchi városában egy iszlamista szekta robbantott ki összecsapásokat – 38 halott a következmény.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben