Cél: Európa Egyházait egyesíteni – Véget ért a KEK-CEC nagygyűlés Lyonban

Létrehozás: 2009. július 21., 13:52 Legutolsó módosítás: 2009. július 21., 13:54

Lyon – Az Európai Egyházak Konferenciája (KEK-CEC) vasárnapi tanácskozásán I. Bartolomaiosz, konstantinápolyi ökumenikus pátriárka azzal a felkéréssel fordult a Vatikánhoz, hogy csatlakozzák a római katolikus egyház is az Európai Egyházak Konferenciájához. A pátriárka javaslatát a 126 protestáns, ortodox, anglikán és ó-katolikus egyház küldöttei mindannyian pozitívan értékelték. Forrás: CEC, idea.de, MTI

Felhívás Rómához

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a szervezet alapításának 50. évfordulóján Lyonban rendezett tanácskozáson intézte a felkérést a Vatikánhoz. Szavai szerint a római egyház belépésével az európai egyházak tovább „mélyíthetnék a párbeszédet” az Európai Unió intézményeivel. Csak a szoros együttműködés révén lehetnek képesek az egyházak arra, hogy meggyőzően hirdessék az evangéliumot a mai világban – mutatott rá az ökumenikus pátriárka.

A Szentszékhez intézett felhívásában I. Bartolomaiosz még ennél is tovább ment. A keresztény emberkép hatékonyabb és hitelesebb terjesztése végett egy olyan Európában, amelyben egyre inkább megkérdőjeleződik a Jézus Krisztusba vetett hit, szükség volna a „régi” KEK/CEC helyett egy új, az összes európai egyházat tömörítő konferenciára – hangoztatta a konstantinápolyi pátriárka. Ebben az új szervezetben különösen fontos volna a katolikus egyház jelenléte – tette hozzá.

Az üzenet fogadtatása

Bár a katolikusok nem tagjai a KEK/CEC-nek, mégis szoros együttműködés folyik a CEC és az Európai Püspöki Konferenciák (CCEE) katolikus tanácsa között. Lyon érseke, Philippe Barbarin bíboros megígérte, hogy továbbítja I. Bartolomaiosz felhívását a megfelelő katolikus hivataloknak, és tájékoztatja róla XVI. Benedek pápát is.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Róma protestáns egyház-értelmezése az útjában áll a közeledésnek, hiszen a római katolikus egyház például az evangélikus egyházakra nem tekint teljes értékű egyházakként, hanem sokkal inkább egyházi közösségekként.

A KEK/CEC elnöke, a francia református lelkész, Jean-Arnold der Clermont (Párizs), üdvözölte a javaslatot. Újságíróknak elmondta, hogy kész az együttműködésre, de ez nem csak a KEK/CEC-en múlik, hanem a Vatikánon is.

Az EKD külkapcsoltokért felelős püspöke Martin Schindehütte (Hannover) támogatásáról biztosította a javaslatot, de nem tudja, hogy vajon katolikus részről milyen lesz ennek a fogadtatása.

Új pénzügyi- és gazdasági rendszer

A hétnapos nagygyűlés zárásaként a KEK/CEC egyigazságos és fenntartható gazdasági rendszer mellett tette le a vokság, valamint a teremtés védelmében. A 306 delegált megállapította, hogy a gazdasági válság alkalmat kínál egy új rend kifejlesztésére, amely etikai felelősségen és tartós környezetvédelmen alapulhatna.

A gazdaság helyreállásának látszólagos jelei azonban nem szabad, hogy azt jelentsék az emberek számára, hogy most már újra minden rendbe jött. Fel kell vetni olyan kérdéseket, amelyek a mélyben fekvő okok iránt irányulnak. Az adósságok felhalmozása újabb kérdéseket vet fel:

„Eddig keveset hallottunk a felelős döntések hordozóiról, ami azt jelenti, hogy a hitelsruktúrák alapvetően megkérdőjeleződnek.”

A KEK/CEC 2010-et a migránsok évének szeretné szentelni. A nagygyűlés támogatja Barack Obama, amerikai elnök azon felhívását is, hogy a világban lévő atomfegyvereket semmisítsék meg.

A CEC-nek jelenleg 126 egyház a tagja. A konferenciát még a hidegháború idején, az 50-es évek végén hozták létre annak érdekében, hogy Kelet- és Nyugat-Európa keresztényei fórumhoz jussanak a nemzetközi megértés elősegítése, a keleti és a nyugati egyházak közötti kapcsolatok ápolása érdekében.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben