Canterbury érsekével tárgyal a pápa

Létrehozás: 2009. november 21., 10:37 Legutolsó módosítás: 2009. november 21., 10:38

Róma – Rowan Williamst, Canterbury érsekét, a világszerte mintegy 70 millió hívet számláló anglikán egyház legfőbb vallási méltóságát (a világi vezető a brit uralkodó) fogadja szombaton a Vatikánban XVI. Benedek pápa. Forrás: MTI

A két vallási vezetőnek ez lesz az első találkozója azóta, hogy egy hónappal ezelőtt a katolikus egyházfő jóváhagyott egy olyan dokumentumot, amely megkönnyíti az egyházukban csalódott anglikán hívek számára az áttérést a katolikus hitre. Az „apostoli alkotmány" szervezeti keretek között lehetővé teszi, hogy az anglikán hívek protestáns örökségük és liturgiájuk egyes elemeinek megőrzésével együtt is teljes hitközösséget vállalhassanak a római egyházzal.

Elsősorban olyan tradicionalista anglikánok akarnak visszatérni a katolikus egyház kebelébe, akik elégedetlenek azzal, hogy az anglikán egyházban újabban nőket is pappá szentelnek, valamint megáldják a homoszexuális párok házasságát.

Az anglikán világunió hosszú ideje megosztott; a fő frontvonal a tradicionalisták és a reformerek között húzódik. Ez utóbbiak közé tartozik Williams érsek is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben