Büntethető a térítés?

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. február 04., 09:57 Legutolsó módosítás: 2009. február 04., 09:58

Srí Lanka - Térítésellenes törvénytervezetet mutatott be a parlamentben a buddhista szerzetesek pártja Srí Lankán. Forrás: asianews.it / Magyar Kurír

A törvénnyel azt akarják megelőzni, hogy az emberek nyomás hatására vagy anyagi előnyökért áttérjenek egy másik vallásra – mondják a beterjesztők. A tervezetet már 2004-ben benyújtották, de a legfelsőbb bíróság alkományellenesnek nyilvánította. 

Joseph Michael Perera, az ellenzék vezetője kétszer indítványozta a kérdés megvitatását, mivel a törvény minden vallást érint, különböző szervezetekre és politikai pártokra is vonatkozik, és veszélyezteti a vallások békés egymás mellett élését a szigeten. 

Srí Lanka 20 millió lakosának 68%-a buddhista, 11%-a hindu, 9%-a muzulmán és 6,8%-a keresztény. A javaslatot a buddhisták túlnyomó többsége támogatja, ám a törvénytervezet több szempontból vitatható, mivel nem világos annak megfogalmazása, hogy mi minősül kényszer alatti áttérésnek. A karitatív tevékenységek és a szegények segítése ugyanis a büntethető cselekmények közé tartozhatna, és akár hét év szabadságvesztésre vagy 500 ezer rúpiáig terjedő (kb. 3500 euró) pénzbírsággal lenne büntethető.

A katolikus püspöki konferencia levelet intézett a parlamenti képviselőknek, figyelmeztetve azokra a súlyos veszélyekre, amelyekkel a tervezet jóváhagyása járna. A protestáns közösségek szintén bírálatukat fejezték ki. A januárban benyújtott tervezetet februárban törvénnyé válhat. Colombóban, a fővárosban az evangélikus egyház január 26-án közös imanapot szervezett azért, hogy a törvényjavaslatot ne fogadják el – olvasható a Radio Vaticana honlapján.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben