Brutálisan meggyilkolták a templomban a híveket – Az Egyházak Világtanácsa tiltakozik a történtek miatt

Létrehozás: 2010. november 02., 11:34 Legutolsó módosítás: 2010. november 02., 11:38

Bagdad – Ötvennél többen vesztették életüket, és mintegy hetvenen megsebesültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai által egy bagdadi keresztény templom ellen a vasárnapi mise idején elkövetett túszejtő akcióban, illetve a rendőrség túszmentő műveletében. Az Egyházak Világtanácsa közleményt adott ki, amelyben elítélték a történteket. Forrás: MTI, WCC, evangelikus.hu

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai vasárnap az istentisztelet alatt foglalták el a bagdadi, szíriai szertartású katolikus Szajidat al-Nezsat azaz Megmentő Miasszonyunk-templomot, az iraki főváros katolikus közösségének egyik fő szent helyét, túszul ejtve a teljes gyülekezetet. Iraki biztonsági erők megostromolták és visszafoglalták a templomot. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok a túszejtés során vagy a mentőakció közben veszítették-e életüket.

Több mint ötven túsz meghalt és több, mint 50 megsebesült. Egy neve elhallgatását kérő iraki belügyminisztériumi tisztségviselő szerint öt terrorista halt meg, nyolc gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek. A biztonsági erők hét tagja is elesett, másik tizenöt pedig megsebesült – tette hozzá. A halottak között van egy pap is.

A túszejtők előzőleg az esti mise során rohanták le a templomot, miután megöltek több biztonsági őrt. Egy szemtanú szerint a fegyveresek ahogy beléptek a templomba, agyonlőtték a papot. A fiatalember szerint katonai egyenruhát viseltek. Egyes tudósításokban az állt, hogy a támadók külföldiek voltak. Amikor megindult a mentőakció, összeterelték a hívőket. A rendőrség szerint eredetileg 8 támadó volt, de az első behatolási kísérlet során egyikük felrobantotta magát az övére szerelt pokolgéppel.

Paszkál Varda volt környezetvédelmi miniszter, keresztény aktivista azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy ötven keresztény, öt túszejtő és a biztonsági erők több tagja lelte halálát a Miasszonyunk templomában.

Egy iraki belügyi illetékes szerint a mentőakcióban résztvevő hét katona is meghalt és többen megsebesültek, azt azonban nem volt hajlandó elmondani, hogy milyen nemzetiségűek voltak. A bagdadi püspök szerint a fegyveresek Irakban és Egyiptomban fogvatartottak szabadonengedését követelték. Egy, az Al-Kaidához tartozó iraki csoport azt mondta: emberei ejtették túszul a keresztényeket és határidőt adtak az egyiptomi kopt keresztény egyháznak, hogy engedjen szabadon úgymond bebörtönzött nőket.

„Mudzsahedek dühös csoportja rohanta le a bálványimádás egyik koszos fészkét, amely Irakban a keresztények főhadiszállása az iszlám elleni harchoz" – volt olvasható a csoport közleményében. A militánsok szerint az egyiptomi kopt egyház muzulmán nőket tart fogva istentagadó és bálványimádó kolostoraiban, és 48 órát adtak az elengedésükre. A radikális internet-oldalakat figyelő szervezet, a SITE szerint két kopt pap feleségéről lehet szó. A szélsőségesek szerint egyikük áttért az iszlám hitre, ezért bezárták a kolostorba, a második is szeretett volna áttérni és hasonló sorsra jutott.

Az iraki keresztényeket, akik közül a második Öböl-háború után 250 ezren vándoroltak el, gyakran érik támadások.

Az Egyházak Világtanácsa elítélte a történteket

Az Egyházak Világtanácsának főtitkára, dr. Olav Fykse Tveit elítélte a vasárnapi bagdadi bűncselekményeket.

„Mélyen megráztam bennünket a történtek – kommentálta a hírt a főtitkár. – A világ egyházainak szolidárisaknak kell lenniük azokkal a keresztényekkel, akiket Jézus Krisztus nevében üldöznek a világon. Sajnos nem először fordul elő az, hogy a keresztényeket Irakban támadás éri. Kérjük a felelősöket, hogy az igazságosság nevében gondoskodjanak az állampolgárok biztonságáról.”

Érdekesség, hogy Ngefben épp tegnap kezdődött el az a konzultáció, amelyet az EVT (WCC) szervezett, a keresztény-muszlim párbeszéd jegyében.

A pápa is imádkozik az áldozatokért

XVI. Benedek pápa hétfőn elítélte az egyik legfőbb bagdadi katolikus templomban előző nap elkövetett gyilkos merényletet, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy eszközölje ki a békét a közel-keleti térségben. A katolikus egyházfő azt mondta, hogy a vasárnapi szentmise alatt meggyilkolt mintegy 52 hívő között két pap is volt.

Dolgozószobája ablakából a Szent Péter téren összegyűlt híveket megáldva a pápa azt mondta, hogy imádkozik „ennek az abszurd erőszaknak az áldozataiért", amely annál kegyetlenebb, minthogy „az Isten házában összegyűlt fegyvertelen embereket vett célba".

Az egyházfő új nemzetközi és iraki erőfeszítéseket sürgetett az erőszak beszüntetésére. Azt mondta, újra ki akarja nyilvánítani szolidaritását a közel-keleti keresztény közösséggel, és bátorítani akarja az ottani hívőket, „legyenek erősek és biztosak a reménységben".

„Az erőszak ilyen brutális megnyilvánulásaival szembesülve, amelyek továbbra is szétszakítják a Közel-Kelet népeit, szeretném megújítani szívből jövő békefelhívásomat" – mondta XVI. Benedek.

A pápa felhívása mindössze egy héttel azután hangzott el, hogy befejeződött a Vatikánban a közel-keleti püspökök kéthetes szinódusa, amelyet a muszlim tengerben élő kis keresztény közösség támogatásának szenteltek. A találkozón az iraki püspökök egyebek között felpanaszolták, hogy híveik nagy erőszaknak vannak kitéve.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben