Brit vallási vezetők tiltakoznak az eutanázia ellen

Létrehozás: 2009. július 03., 08:08 Legutolsó módosítás: 2009. július 03., 08:10

London – Rowan Williams canterburyi érsek, Vincent Nichols westminsteri érsek és Sir Jonathan Sacks főrabbi közös levélben tiltakozik az eutanázia bújtatott legalizálása ellen. Forrás: Magyar Kurír

Lord Falconer korábbi lordkancellár múlt hónapban benyújtott törvénymódosítási javaslata értelmében a jövőben nem lehetne felelősségre vonni azokat, akik gyógyíthatatlan beteg hozzátartozójukat külföldre kísérik, hogy véget vessenek életüknek. A javaslat vitáját még e héten napirendre tűzheti a brit parlament felsőháza – írja a Cathnews.

A vallási vezetők nyílt levelükben rámutatnak, hogy a javaslat valójában kiskaput próbál nyitni az eutanázia törvényesítéséhez, és annak engedélyezéséhez vezet, hogy a családok külföldön felelősségrevonás nélkül halálba segíthessék szeretteiket. A módosítás „komoly kockázatot jelent a kiszolgáltatottak, elsősorban a betegek számára, akik nem szeretnének mások terhére lenni. Elfogadásával az eutanázia legalizálása felé mozdulna el a brit törvénykezés. Úgy gondoljuk, ilyen alapvető törvényi változást nem lehet egy meglévő törvény módosításával végrehajtani. A javaslatot el kell vetni" – írják.

A brit törvény az öngyilkosságnál történő segédkezést 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. Noha eddig legalább 115 brit állampolgár utazott Svájcba – ahol legális az eutanázia –, hogy a zürichi Dignitas Klinikán véget vessen életének, és mintegy 800-an vannak a klinika várólistáján, mindmáig senkit sem vontak felelősségre azért, mert elkísérte hozzátartozóját.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben