Brit parlamenti küzdelem az eutanázia legalizálása ellen

Létrehozás: 2010. február 02., 09:19 Legutolsó módosítás: 2010. február 02., 09:23

London – Az utóbbi években aggasztó jelenség van terjedőben az Egyesült Királyságban: százra növekedett azok száma, akik külföldre, elsősorban Svájcba utaznak, hogy legális körülmények között, erre a célra specializálódott klinikákon eutanáziával vessenek véget életüknek. Nagy-Britanniában ugyanis illegális az úgynevezett asszisztált (segítséggel végrehajtott) öngyilkosság, az eutanázia egyik formája, amely büntetőjogi szempontból gyilkosságnak minősül. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

Az ügyészek 2005 óta 16 gyanús asszisztált öngyilkosság esetében emeltek vádat. Emiatt az ország főügyésze a nyár folyamán a hatályban levő törvény pontosítására szólított fel. A legfőbb ügyészség elnöke ideiglenes irányelveket adott ki arra vonatkozóan, hogy milyen esetekben emelnek vádat olyan személyek ellen, akik eutanáziát hajtanak végre, vagy akik ebben segítséget nyújtanak, illetve bűnrészességet vállalnak. 2009 végén fontos nyilvános konzultációt, vitát hirdettek a kérdésről.

 

A kialakult helyzettel kapcsolatban a Vatikáni Rádió megkereste a brit parlament életvédő lobbijának vezetőjét, Jim Dobbin munkáspárti képviselőt. A politikus hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg maximum 14 év börtönbüntetéssel sújtható az öngyilkossághoz nyújtott segítség, amit az eutanázia-lobbi „a kegyes halál támogatásának” (assisted dying) nevez. Az ideiglenes irányelvek véglegesítése a nyilvános konzultációt követően tavaszra várható.

 

Jim Dobbin életvédő képviselő aggodalmának adott hangot az irányelvek miatt, amelyek kedveznek az eutanáziát támogató lobbi álláspontjainak. Például annak, hogy a végső stádiumban lévő betegek vagy fogyatékkal élők nagyobb valószínűséggel kérik az öngyilkosságot; illetve hogy az öngyilkossági kísérleteket legitim vágynak kellene tekinteni; továbbá, hogy azok a családtagok, akik segítenek szeretteiknek az öngyilkosság elkövetésében, együttérzésből cselekszenek.

 

Arra vonatkozóan, hogy hogyan küzd az életvédő lobbi az eutanázia legalizálása ellen, Jim Dobbin kiemelte: eddig a képviselőházzal ellentétben a Lordok Házában több kísérlet is volt arra, hogy bevezessék az eutanáziát, de minden alkalommal sikertelen volt a próbálkozás. Örömmel állapította meg, hogy az életvédő lobbinak nagyon erős támogatói vannak a Lordok Házában, akik mindent megtesznek a jelenlegi törvény védelmében. Az eutanázia-lobbi azonban továbbra is kísérletezik célja elérésével. Még azzal is próbálkoznak, hogy az úgynevezett palliatív, a beteg életminőségének javítása érdekében végzett tüneti kezelés részévé tegyék az eutanáziát.

 

Az életvédő lobbi tagjai azzal érvelnek a parlamenti képviselők és a közvélemény meggyőzése érdekében, hogy az eutanázia legalizálása beláthatatlan következményekkel járna. Ugyanis számos veszély merülne fel alkalmazása esetén: ilyen lehet, amikor egy családtag pénzügyi haszonnyerés, az örökség megkaparintása miatt dönt beteg rokona halála mellett. Egy másik fontos veszélyt jelent a gazdasági kérdés: manapság hosszabb ideig élnek az emberek, elöregedőben vannak a fejlett társadalmak, és ennek következtében növekednek az egészségügyi kiadások. Az intézmények, a különböző szervezetek és az állam az eutanáziát felhasználhatnák a lakosság számának korlátozására. Az életvédő lobbi igyekszik meggyőzni a jelenlegi és majd a májusi parlamenti választásokat követően a hatalomra kerülő kormányt is, hogy az eutanázia bevezetése nem járható út.

 

A különböző egyházakkal és a keresztény orvosok, ügyvédek, politikusok szervezeteivel is együttműködnek a főügyész által kiadott ideiglenes irányelvek ellen, amelyek támogatják az eutanáziát. Létrehoztak egy szervezetet (Care Not Killing), amely a „kegyes halál” bevezetése ellen küzd. Kampányokat szerveznek a közvélemény meggyőzésére, de számos nehézségbe ütköznek a média elleni küzdelemben. Jelenleg ugyanis a sajtó csak a határeseteket és az eutanáziát támogató „Méltóságos Halál” (Dignity In Dying) elnevezésű csoport nézeteit emeli ki. Nagyon erős népszerűsítési kampány folyik a főügyész javaslatának támogatására. Arra ösztönzik az embereket, hogy Svájcban kérjék az eutanáziát. A képviselő szerint a BBC ezzel kapcsolatos programjai is részrehajlók.

 

A májusi parlamenti választások kapcsán Jim Dobbin elmondta: jelenleg a legfontosabb kérdések között nem szerepel az eutanázia, de a választások közeledtével az élettel foglalkozó kérdések mindig előtérbe kerülnek. A közvélemény nagy része még mindig az eutanázia ellen van, így a politikusok és pártok figyelembe veszik ezt az álláspontot.

 

A brit parlament életvédő lobbijának vezetője szerint a politikusok úgy tudják a leghatékonyabban megakadályozni az eutanázia előretörését, ha nyíltan és őszintén beszélnek erről a kérdésről az emberekkel. Megfelelő támogatást és tanácsokat kell nyújtani az időseknek, betegeknek és hozzátartozóiknak. A kormány pedig tegyen meg mindent a rendelkezésére álló eszközökkel a végső stádiumban levő betegek támogatására. Alkalmazzanak olyan politikát, amely lehetővé teszi, hogy az életük végéhez érkező emberek méltósággal halhassanak meg. A magánszervezetek pedig akkor segítenek a legtöbbet az eutanázia elleni küzdelemben, ha kampányokat indítanak ellene – zárta szavait Jim Dobbin, a brit parlament életvédő lobbijának vezetője.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben