Brit katolikus püspökök antidiszkriminációs aggályai

Létrehozás: 2009. augusztus 06., 09:02 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 06., 09:04

London – Az Európai Unió antidiszkriminációs törvénytervezete határozottabban lépne fel a vallási, szexuális és egyéb kisebbségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen. Brit katolikus püspökök szerint a cél nemes, de a tervezet elfogadása esetén hátrány érheti a hívőket, az egyházakat, sőt akár a melegeket is – írja az uniós hírportál. Forrás: EUobserver

A novemberben vitára bocsátandó, és a tagállamok támogatása esetén 2011-ben érvénybe lépő új uniós esélyegyenlőségi szabályozás a jelenleg érvényben lévő törvényeknél szigorúbban lépne fel a kisebbségekkel szembeni megkülönböztetés ellen, és a munkahelyeken kötelező egyenlő bánásmódot az élet egyéb területeire is kiterjesztené.

A Római Katolikus Egyház Angliai és Walesi Püspöki Konferenciája attól tart, hogy a nemes célokat megfogalmazó tervezet nem kívánatos mellékhatásokkal járhat. Az új esélyegyenlőségi szabályozás szövegéből ugyanis az következik, hogy nem csak a médiában, a kulturális intézményekben és az egyetemeken, hanem akár még a templomokban is maradéktalanul érvényesíteni kell majd a kisebbséggel szembeni teljes tiszteletet. Ez azzal járna, hogy a világnézetükben sértett ateisták követelhetnék a vallási témájú kiállítások bezárását, a boszorkányok kérhetnék, hogy az esélyegyenlőség nevében ők is szertartásokat rendezhessenek a katolikus templomokban, a melegek pedig követelhetnék, hogy a papok ne prédikáljanak a homoszexualitás erkölcstelenségéről. A tervezetből viszont az is következhet, hogy a világnézetükben sértett katolikusok betiltassák a melegfelvonulást - figyelmeztetnek a püspökök.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben