Brady bíboros nyilatkozott a gyermekek védelmével kapcsolatban

Létrehozás: 2010. május 20., 08:49 Legutolsó módosítás: 2010. május 20., 08:51

Dublin – Május 18-án kiadott nyilatkozatában Sean Brady bíboros, az ír püspöki konferencia elnöke gyermekvédelem terén tett új lépésekről beszél, és a megújulásba vetett reményének ad hangot. Forrás: Magyar Kurír

A nyilatkozat kiadására annak kapcsán került sor, hogy az ír katolikus egyházban a gyermekvédelemmel foglalkozó nemzeti tanács május 18-án nyilvánosságra hozta második éves jelentését. Brady bíboros nagyra értékelte a dokumentum két világos következtetését: „Először, hogy a gyermekek ma nagyobb biztonságban vannak az egyházban, mint korábban. Másodszor, hogy azok, akik bántalmazzák a gyermekeket, sokkal kevésbé érezhetik magukat biztonságban.”

Elismeréssel szólt arról, hogy a megfelelő képzés után 2356 személy tevékenykedik gyermekvédelmi képviselőként az ország plébániáin. Ez rendkívüli eredmény, és kimagasló példa arra, hogy tudnak világiak részt venni az egyház életében és szolgálatában. Hozzáteszi azonban, hogy a múlt tapasztalata alapján állandó éberségre és felelősségvállalásra van szükség.

Az ír bíboros utalt arra, hogy az elmúlt hetekben találkozott a visszaélések áldozataival és meghallgatta őket. Hasonlóképpen járt el az egyházmegye, a plébániák és az egyházmegyei csoportok tagjaival is, papokkal, szerzetesekkel és világiakkal. Felkérte a Szentszéket, hogy az armaghi egyházmegyét is vonja be a XVI. Benedek által meghirdetett apostoli vizitációba. A gyermekvédelmi nemzeti tanácsot felkérte egy átfogó vizsgálat lehetőségeinek megvizsgálására.

Az armaghi érsek egyházmegyéjében egy gyermekvédelmi igazgatói posztot is meghirdetett: az ő felelőssége lesz a visszaélések gyanújának és vádjának kezelése, majd hivatalos jelentése. Ezenkívül az érsek felkérte egyházmegyéje gyermekvédelmi munkatársait, csatlakozzanak az idén felállítandó független gyermekvédelmi hatóság munkájához.

Brady bíboros az Ír Püspöki Konferencia elnökeként arra biztatta püspöktársait, a világi hívek szervezeteit, az egyházi mozgalmakat, az ifjúsági csoportokat, a szerzeteseket és a papságot, hogy folytassák az elmélkedést és a párbeszédet XVI. Benedek pásztorleveléről, amelyet az ír katolikusokhoz intézett.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben