Botrány : „Hitler kedvenc étele”egy főzőműsorban

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2008. október 25., 13:04 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Brüsszel - Felháborodással reagáltak zsidó szervezetek az egyik belga tévé egyik meghirdetett főzőcske-műsorára. Forrás: ATV.hu

A flamand VRT-hez tartozó Canvas televizió programját úgy ajánlják honlapjukon, hogy abban a műsor szakácsa Hitler kedvenc ételét, a vajban sült pisztrángot készíti el.

Nem is akárhol. A főzőcske-műsor házigazdája a flamand Jeroen Meus. A meghirdetett program szerint a 30 éves szakács Dél-Németországba utazik, ahol pisztrángot fog, majd a halakkal elmegy Hitler Sasfészkébe, hogy készítse el a vajban sült pisztrángot.

A Sasfészek (németül: Kehlsteinhaus) Németország Bajorország tartományában, a Berchtesgadeni-Alpokban található hegyvidéki nyaralóház, amely Adolf Hitler kedvenc tartózkodási helye volt 1938 és 1945 között. Az épület, amelyet 50. születésnapjára kapott ajándékba Martin Bormanntól, ma szálloda.

A belga tévé internetes ajánlása szerint a mesterszakács a Sasfészekben felidézi egy szörnyű ember kedvenc ételét egy zamatokkal teli programban. Zsidó szervezetek szerint döbbenetes, amit a tévé csinál, hiszen úgy adják el a műsort, mintha egy egyszerű ember kulináris szokását mutatnák be.

Jan Stevens, a Canvas tévé igazgató közleményében azt írta, hogy ők csak segíteni akarnak a nézőknek abban, hogy jobban megértsék a náci diktátort. "A műsor nem akarja emberivé tenni Hitlert, amit Jeroen Meus világosan el is magyaráz majd a programban, amelyben hangsúlyozni fogja a Sasfészek, illetve Hitler luxusa és világháborús pusztulás közötti kontrasztot. Stevens azt közli, hogy a VRT előre is elnézést kér azoktól, akik megrázónak találják a műsort.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben