Bizottság vizsgálja az ausztriai egyházi visszaéléseket

Létrehozás: 2010. március 30., 09:52 Legutolsó módosítás: 2010. március 30., 09:53

Bécs – Független vizsgálóbizottság alakul Ausztriában a katolikus egyház kezdeményezésére a szexuális visszaélések és gyermekbántalmazási esetek kivizsgálása érdekében. Forrás: MTI

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek vasárnap bejelentette, hogy felkérte Waltraud Klasnic volt jobboldali politikusnőt az áldozatok ügyével foglalkozó megbízottnak és hogy ő elfogadta a felkérést. Klasnic feladata lesz létrehozni a bizottságot. Az egykori áldozatok szervezete elégedetlen a bizottság létrehozásával, véleményük szerint kétségbe vonható a testület függetlensége. 

Németország után az utóbbi hetekben Ausztriában is egyre több olyan eset került napvilágra, amelyben egyházi személyek vagy egyházi oktatási-nevelési intézményekben dolgozók molesztáltak, megrontottak vagy rendszeresen bántalmaztak gyerekeket. Az ügyek többsége több évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza, nagy részük jogilag már elévült. Schönborn bíboros hangsúlyozta, hogy a még perbe fogható tetteseket felelősségre kell vonni. 

A bizottság az áldozatok anyagi kárpótlási igényeivel is foglalkozik majd. Az egyház a törvényekben előírt határidő – harminc év – után is arra törekszik, hogy az áldozatok kártérítést kapjanak – mondta a bíboros. Elsősorban a tetteseknek kell fizetniük, ha erre nincs lehetőség, súlyos esetekben az egyház is kész rá. 

Ausztriában jelenleg csak az orvosoknak és a tanároknak van feljelentési kötelezettsége abban az esetben, ha gyerekekkel szembeni visszaélésről szereznek tudomást. Schönborn egy korábbi felvetésre utalva elmondta: támogatná, hogy alapos gyanú esetén a papok is értesítsék a hatóságokat. Az egyház – mondta a bíboros – önként vállalhatná a feljelentési kötelezettséget, de csak azokban az esetekben, ahol ez nem ellenkezik az áldozatok akaratával.

Az év eleje óta több mint száz panasz érkezett gyerekek molesztálása vagy fizikai erőszak, illetve ezek gyanúja miatt az osztrák katolikus egyház ombudsmani hivatalaihoz, a korábbi években érkezett bejelentéseknek a többszöröse. Ezzel egyidejűleg szinte naponta fordultak a sajtó nyilvánosságához volt növendékek. A napvilágra került esetek egy részében a visszaélésekkel vádolt katolikus papok lemondtak egyházi tisztségükről vagy papi hivatásukról. Jogi eljárás jelenleg egy szerzetespap ellen folyik, kiskorú elleni szexuális visszaélés gyanújával.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben