Bibliaszövetség: Vizsgáljuk meg az alternatív gyógymódokat!

Létrehozás: 2009. március 16., 15:12 Legutolsó módosítás: 2009. március 16., 15:14

Lipcse – Az alternatív gyógymódok jó kiegészítői lehetnek a klasszikus orvoslásnak. A keresztényeknek azokban ezek alkalmazása előtt meg kellene vizsgálniuk ezen gyógymódok tartalmát és hátterét. Forrás: idea.de

Bibliaszövetség: Vizsgáljuk meg az alternatív gyógymódokat!

Michael Kotsch

A német Bibliaszövetség vezetője, Michael Kotsch (Bad Meinberg) március 14-én az idea, evangélikus hírügynökség Lipcsei Könyvvásáron tartott rendezvényén szólalt fel és az „Egészség, minden áron? – Az alternatív gyógymódok esélyei és veszélyei” címmel, előadásában kifejtette, hogy sok esetben az alternatív gyógymódok valamiféle, a keresztények számára elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen világnézethez köthetőek.

„Alapvetően az alternatív gyógymódok ellen semmi kifogásunk nem lehet. Sok esetben hatásosabb is, ha a gyógyszeripar méregdrága termékeinek vásárlása helyett egyszerű gyógynövényes terápiákat használunk, azaz gyógyszerek bevétele helyett, inkább mézes teát iszunk, forró fürdőt veszünk.” – így Kotsch.

„Az élethosszig tartó egészség iránti vágy a keresztények között is a gyógymódok iránti nyitáshoz vezetett – mondta Kotsch. – Ezek a gyógymódok azonban többségükben nem keresztényi világnézeten alapulnak, ezért összeegyeztethetetlenek a hitünkkel. Főleg az ázsiai gyógymódok lepték el Európát, amelyekben hinduista és buddhista vonások fedezhetőek fel. Például az akupunktúra középpontjában a Ying és a Yang-energiák egyensúlyának megteremtése áll. Ha azonban ezekben az energiákban mi magunk nem hiszünk, akkor inkább fenntartásokkal kellene viseltetnünk ezekkel a gyógymódokkal szemben."

Kotsch emellett az orvosok nem megfelelő képzettségében is veszélyt lát: „Egy pár hetes hétvégi kurzus alatt nem lehet az akupunktúra alapjait elsajátítani.”

Sokon úgy vélik, hogy az alternatív gyógymódok a mai orvostudományt helyettesíthetik, pedig legfeljebb csak azt kiegészítve lehetnek hatásosak:

„Nekünk keresztényeknek betegségeink idején inkább Istenhez kellene fordulnunk, hiszen az is bizonyított tény, hogy az imádság erőt ad.” – magyarázta Kotsch, aki hisz abban, hogy a jógával vagy az akupunktúrával szemben az imádság nagy előnye, hogy azt meg is hallgatják.

Az elnök tíz évvel ezelőtt maga is rákos volt és több hónapig feküdt kórházban. Istennel folytatott beszélgetései során azonban erőt kapott. Azóta azonban meggyógyult és erejét arra használja, hogy az embereknek Istenről beszéljen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben