Bezárt az utolsó magyar könyvesbolt is Kassán

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. augusztus 19., 11:24 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 19., 12:23

Bezár a kassai magyar kultúra bástyájának számító magyar könyvesbolt. A kelet-felvidéki nagyvárosban ez volt az egyetlen olyan bolt,ahol nagyobb számban magyar nyelvű kiadványokat lehetett vásárolni. Forrás: felvidek.ma, barrikad.hu

A kassai magyar könyvüzlet nemcsak egy bolt volt a sok közül, hanem intézmény a szó nemes értelmében. 1952 óta működött folyamatosan ugyanazon a helyen, a Fő u. 17 alatt.

A rendszerváltáskor kísérlet történt, hogy a Püskiék vegyék át, majd a Madách-Posonium üzletláncának egy fontos központja lett. Egy időben itt előadások is zajlottak. A kassai magyarok itt tudtak néhány szót váltani, a kirakatban hirdették a magyar rendezvényeket, bent szórólapokat lehetett kapni, s ha valaki nem tudott mit kezdeni fölöslegessé vált magyar könyveivel, bevihette oda. Most a szemétbe dobhatja. – jegyzi meg keserűen a felvidek.ma publicistája.

Elvben még 2010-ig ott maradhatott volna, de fenntartója megszüntette. Már decemberben is lábra kaptak hasonló híresztelések, s ezek most sajnos beigazolódtak.

„Anyagi okok is húzódnak a háttérben, de feladni egy ilyen bástyát önként, nem szabad!” – írja a magyar hírportál újságírója.

A könyvesbolt bezárása nem az egyetlen kelet-felvidéki magyarságot sújtó csapás. A Szlovák Rádió magyar adásának kassai tudósítói státusza is veszélybe került, sőt a városi magyar Thália Színházat is megszűnés fenyegeti.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben