Betiltották a halászatot a Galileai-tavon

Létrehozás: 2010. április 07., 07:55 Legutolsó módosítás: 2010. április 07., 07:57

Tel-Aviv – A halállomány veszélyesen alacsony szintje miatt az Izraeli Mezőgazdasági Minisztérium április végétől kétéves halászati tilalmat rendelt el a Galileai-tavon. Forrás: Magyar Kurír, Daily Telegraph

Izrael legnagyobb édesvizű tava, számos bibliai csoda helyszíne, ősidők óta híres halbőségéről. „A Galileai-tóban annyi hal nyüzsög, hogy aki nem látta, el sem tudja képzelni" – írta úti beszámolójában a neves XIX. századi angol természetbúvár, Henry Baker Tristram tiszteletes. Az utóbbi években azonban drámaian visszaesett a halállomány. A leggyakoribb, ún. Szent Péter-halból, amelyből 2005 előtt évente 295 tonnát fogtak ki, 2009-ben mindössze nyolc tonnát halásztak.  

A kialakult helyzetért a kormány a halászokat okolja, akik az engedélyezettnél kisebb lyukú hálókkal tömegével halásszák a fiatal halakat, amelyek még nem tudtak szaporodni. De szerepet játszhatott benne a környező halgazdaságok területéről elűzött madarak idevándorlása, valamint az előző évek aszályai nyomán lecsökkent vízszint is. A halászok viszont a kormány felelősségét hangoztatják, amely – mint mondják – nem fordított kellő gondot a tó fenntartására. Úgy vélik: a megoldást a fiatal halak pótlása jelentené – írja a Daily Telegraph honlapja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben