Betiltanák Elton John egyiptomi koncertjét

Létrehozás: 2010. május 05., 08:06 Legutolsó módosítás: 2010. május 05., 08:10

Kairó – Az egyiptomi zenészszövetség ellenzi, hogy Elton John megtarthassa a május 18-ra tervezett koncertjét „ellentmondásos, a vallásokat támadó megjegyzései miatt.” Forrás: MTI

„Hogyan engedhetnénk (fellépni) egy homoszexuálist, aki be akarja tiltatni a vallásokat, aki azt állította, hogy Eissza próféta (Jézus) meleg volt, és aki arra hív fel, hogy a közel-keleti országokban a melegek élvezhessék a szexuális szabadságot” – jelentette ki Munir al-Vaszimi, az Egyiptomi Zeneművészek Szövetségének vezetője.

A pop 63 éves szupersztárja nagy vihart kavart, amikor a Parade amerikai sztármagazinnak februárban úgy nyilatkozott, hogy „próbálj meg leszbikusnak lenni a Közel-Keleten – az egyenlő a halállal". Azt is kijelentette, hogy véleménye szerint Jézus „meleg" volt.

Al-Vaszimi elmondta, hogy egyeztetésbe kezdett a biztonsági szervekkel Elton John koncertjének betiltásáról. Rámutatott, hogy az általa irányított szövetség az egyetlen testület, „amelynek felhatalmazása van rá, hogy engedélyezze a külföldi énekesek fellépését Egyiptomban."

Elton John 2008-ban több mint 13 ezer rajongó előtt lépett fel az Egyesült Arab Emírségekben.

Noha emberi jogi aktivisták szerint a homoszexualitás elterjedt Egyiptomban, a téma tabu az országban. 2008-ban általános felhördülést keltett egy egyiptomi film, amely bemutatott egy Kairó nyomornegyedeiben forgatott leszbikus jelenetet.

2001-ben a rendőrség rajtaütött egy kairói „homoszexuális" úszó diszkón. 52 személyt őrizetbe vettek, akik közül 20-an „megrögzött bujálkodás" és „obszcén magatartás" miatt börtönbe kerültek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben