Betekintettek a Vatikán titkos dokumentumaiba

Létrehozás: 2009. március 16., 10:39 Legutolsó módosítás: 2009. március 16., 10:48

Berlin – A ZDF német televízió új sorozatot indít. Az Index – A Vatikán feketelistája című filmszériában a vatikáni cenzúra és tilalmak világába szeretné elkalauzolni a nézőket Wolf von Lojewski, protestáns újságíró és HUbert Wolf, katolikus történész. Forrás: ZDF.de

Az indexkongregáció kereken négyszáz éven át vizsgálta a megjelenő könyveket és írásokat, vajon azok a katolikus egyház tanításával összhangban vannak-e.
Pereket bonyolítottak le, ítéleteket hoztak és létrejött a tiltott könyvek listája. Csak 1998-ban nyitotta meg a Vatikán archívumát a kutatók előtt. Az eddig ismeretlen aktákat számos történész bújta már át, de tévédokumentumfilm még nem készült belőlük.
A most bemutatásra kerülő két részes sorozatban a fontosabb titkos pereket ismerhetik meg a nézők.
Természetesen az iratok kutatásakor számos újabb érdekes kérdés merült fel. A listákon például olyan szellemi nagyságok neve szerepel, mint Lessing, Kant, Heine, Tolsztoj vagy de Beauvoir, Adolf Hitler „Mein Kampf”-ja nem.
A ZDF sorozatban Lojewski és Wolf párbeszédet folytatnak egymással, akik okosan, érvekkel és szórakoztatóan beszélgetnek a zenzúra egykori szerepéről.
Ki döntheti el, mit olvashatunk és mit nem? Milyen funkciója és hatása volt a vatikáni cenzúrának egykor és ma? A könyvek terjedését egykor a könyvnyomtatás után már nem tudták megállítani, manapság pedig az Internet teszi lehetetlenné a kontrollt.
De a cenzúra jó lenne, ha korunkban is lenne, például a terrorizmus, a gyerekpornográfia, vagy a rasszizmus esetében. Nem lenne-e szükség esetleg egy új index-listára?
A filmeket április 7-8-án láthatják a nézők a ZDF-en.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben