Bertone bíboros ellátogatott a földrengés sújtotta Chilébe

Létrehozás: 2010. április 09., 08:23 Legutolsó módosítás: 2010. április 09., 08:24

A vatikáni államtitkár április 6. és 14. között a latin-amerikai ország püspöki konferenciája meghívására és a kormány hivatalos vendégeként tartózkodik Chilében. A látogatásra a Chilei Köztársaság megalakulásának bicentenáriuma ad alkalmat. Bertone bíboros egyházi programjai és a polgári hatóságokkal folytatott megbeszélései mellett az ország lakosságának képviselőivel is találkozik. Forrás: Magyar Kurír

Érkezésekor Alejandro Goic püspök, a chilei püspöki konferencia elnöke, az apostoli nuncius, a szentszéki nagykövet, valamint más polgári és katonai hatóságok képviselői fogadták a főváros nemzetközi repülőterén. Itt került sor a vatikáni államtitkár és a chilei, valamint a latin-amerikai sajtó képviselőinek első találkozójára. Bertone bíboros az újságíróknak elmondta: a pápa megbízta, hogy közvetítse szeretetét és elismerését az egyházmegyei közösségeknek, a lelkipásztoroknak, a chilei népnek és a hatóságoknak. A vatikáni államtitkár emlékeztetett, hogy a Szentatya az első pillanattól fogva közelről követte a tragikus eseményeket, amelyek megrázták e nemzetet. XVI. Benedek mindenki iránt kifejezi szolidaritását, és imádkozik az áldozatokért, a sebesültekért és mindazokért, akiket a katasztrófa sújtott.

A vatikáni államtitkár április 7-én, szerdán találkozott Sebastián Piñera köztársasági elnökkel a fővárosban, Santiago de Chilében. Ezt követően Punta Arenasba, Chile legdélebbi egyházmegyéjébe utazott, ahol április 8-án, csütörtökön este szentmisét mutat be a székesegyházban. E településen a szalézi rend történelmi jelenléte része a kulturális, egyházi örökségnek. A régió évekkel ezelőtt érintett volt az Argentínával kialakult konfliktusban, amelyet II. János Pál közvetítésének köszönhetően sikerült lezárni.

Bertone bíboros április 9-én, pénteken délelőtt Concepciónban szentmisét mutat be, délután pedig a fiatalokkal és különböző közösségekkel találkozik Talcahuanóban. Április 10-én, szombaton megtekinti az Andok Szent Teréziája és a Szent Alberto Hurtado kegyhelyeket Aucóban. Fehérvasárnap, április 11-én részt vesz a hagyományos ünnepi liturgiákon, majd délután 5 órakor szentmisét mutat be a főváros székesegyházában. A szertartás során az egyházat és a chilei népet a Kármel-hegyi Szűzanya oltalmába ajánlja. A kegyképet XVI. Benedek a múlt héten áldotta meg Rómában és ajándékozta Chilének, az ország megalakulásának kétszázadik évfordulója alkalmából. A kegykép idén körbezarándokolja a dél-amerikai országot az ún. chilei evangéliummal együtt (a kötetet a földrengéstől leginkább sújtott területeken élő hívek ezrei írták saját kezükkel; első sorait XVI. Benedek jegyezte be).

Bertone bíboros programjai között szerepel továbbá egy előadás a chilei katolikus pápai egyetemen, amelynek címe: „Az egyház és az állam a nemzeti függetlenség 200 éve után – történelem és távlatok”. Találkozik továbbá a helyi szalézi közösséggel is, és szentmisét mutat be a maipúi nemzeti kegyhelyen, a tábori püspökség létrehozásának százéves évfordulója alkalmából.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben