Berlusconi védelmébe vette az „iszlám hittérítésért” támadott Kadhafit

Létrehozás: 2010. szeptember 06., 08:53 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 06., 08:57

Róma – Silvio Berlusoni olasz kormányfő védelmébe vette a bírálatokkal szemben a római látogatáson tartózkodó Moamer el-Kadhafit, aki vasárnap Európa iszlám hitre való áttérését szorgalmazta, hétfőn pedig eurómilliárdokat követelt az Európai Uniótól az illegális bevándorlás megfékezésére. Forrás: metropolita.hu

„Aki Kadhafit bírálja, az leragadt a múltban. Amikor két nép barátságban találkozik egymással, az mindkettőjük számára hasznos. Olaszország e megállapodásnak hála tudta megoldani az Afrikából Európába irányuló illegális bevándorlás problémáját" – hangoztatta Berlusconi az olasz média keddi beszámolói szerint.
 
Az olasz-líbiai barátsági megállapodás aláírásának második évfordulóján hétfő este tartott fényűző ünnepség margóján Berlusconi és Kadhafi az olasz cégek által Líbiában építendő 1700 kilométeres autópályáról tárgyalt, valamint az Eni olasz olajipari óriás 23 milliárd eurós líbiai beruházási terveiről.

Az eseményen Kadhafi a maga részéről arra bíztatta a líbiai befektetőket, hogy vigyék a pénzüket Olaszországba. Kiállt továbbá amellett, hogy Olaszország kapjon állandó tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, s az amerikai haditengerészeti erőket a Földközi-tenger elhagyására szólította fel, hogy az „a béke tengerévé" válhasson.
 
A líbiai forradalom vezetője emellett dicsérte olasz vendéglátóját, amiért elég bátor volt ahhoz, hogy lezárja a két ország között a gyarmati időkből fennmaradt ellenségeskedést, és új oldalt nyisson a két ország viszonyában.
 
A líbiai államfő az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint egy hétfő esti rendezvényen hangoztatta: Európa érdeke, hogy eleget tegyen az illegális bevándorlás megfékezése fejében "benyújtott" ötmilliárd eurós követelésének. „Máskülönben Európa már holnap egy második Afrikává válhat," hiszen milliók állnak készen arra, hogy Európába települjenek.
 
Az iszlám európai terjesztésére vonatkozó, még vasárnap  elhangzott felhívása még kedden is hullámokat vert olasz katolikus  körökben.
 
„Kadhafi szavai a pápasággal és a többségében katolikus hitű Olaszországgal szembeni tiszteletlenségéről tanúskodnak” – bírálta  őt Robert Sarah, a Népek Evangelizálása Kongregáció, a katolikus hit terjesztésére létrehozott vatikáni főhatóság titkára.
 
„Az európai kontinens egészének iszlám hitre való áttéréséről beszélni teljesen értelmetlen, mivel (itt Európában) az emberek maguk, a legjobb lelkiismeretük szerint döntenek arról, hogy keresztények vagy muzulmánok legyenek, avagy más vallást kövessenek ” – hangoztatta a La Repubblica című olasz lapnak nyilatkozó Robert Sarah érsek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Kadhafi provokatív javaslatai nem keltenek benne túlzottan nagy aggodalmat, mivel szerinte inkább „a relativizmus, a hit iránti figyelem hiánya, a vallás gyengesége és a szentség iránti közömbösség” az, ami „az igazi veszélyt jelenti Európa számára" és „termékeny talajt biztosít ahhoz, hogy az iszlám a jövőben esetleg egész Európában elterjedhessen".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben